ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οι μαθητές δεν πήγαν σχολείο

οι-μαθητές-δεν-πήγαν-σχολείο-262644

«Θέλουμε δασκάλους και ίσα δικαιώματα στην παιδεία», «Τα παιδιά της Σκιάθου δεν είναι παιδιά κατώτερου θεού»: Με αυτά τα συνθήματα γραμμένο σε πανό, που αναρτήθηκαν στα κάγκελα της εισόδου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου, οι γονείς των μικρών μαθητών δίνουν το στίγμα του αγώνα που ξεκίνησαν από χθες, διαμαρτυρόμενοι για την κενή θέση δασκάλας που υπάρχει στη Γ’ τάξη του σχολείου, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες το πρωί, ο διευθυντής και οι δάσκαλοι του 2ου Δημοτικού Σχολείου, προσήλθαν κανονικά για την πρωινή προσευχή. Το σχολικό όμως προαύλιο όπως και οι αίθουσες διδασκαλίας παρέμειναν άδεια. Οι γονείς, με απόφαση του συλλόγου τους αποφάσισαν να γίνει αποχή από τα μαθήματα κρατώντας τα παιδιά τους στο σπίτι. Την κινητοποίηση θα συνεχίσουν και σήμερα, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να κλείσουν όλες οι σχολικές μονάδες στο νησί.

«Δεν κλείσαμε τις πόρτες. Όποιος ήθελε μπορούσε να πάει για μάθημα. Η κινητοποίηση είχε όμως επιτυχία 100%», σχολίασε η εκπρόσωπος των γονέων Νίνα Μαστοράκη.

Η ίδια εμφανίστηκε αγανακτισμένη με σχόλιο που φέρεται να έκανε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Πολύζος, ότι «οι γονείς βιάστηκαν». «Πότε δηλαδή δεν θα βιαζόμασταν; Αν έρθουν τα Χριστούγεννα κι ακόμη δεν έχουμε δάσκαλο; Πολλοί άνθρωποι μένουν συνειδητά στο νησί ή έχουν έρθει από άλλες περιοχές διεκδικώντας καλύτερη ποιότητα ζωής. Μέσα σε αυτή είναι και η εκπαίδευση των παιδιών μας», πρόσθεσε η ίδια.

Ο κ. Πολύζος πάντως, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δήλωσε ότι «οι γονείς καλώς κάνουν και διεκδικούν τα δικαιώματα των παιδιών τους. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε για το καλύτερο».

Συνεχίζεται η αποχή στο Δημοτικό Γλώσσας

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Δημοτικό Σχολείο Γλώσσας, με τους γονείς των μαθητών να εμμένουν στην κατεύθυνση της αποχής για έβδομη συνεχόμενη μέρα. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κουκίτσα Τριανταφύλλου δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η αποχή θα σταματήσει μόλις έρθουν στο σχολείο οι δάσκαλοι που θα καλύψουν τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών.

Η ίδια επεσήμανε ότι ο προβληματισμός των γονέων είναι έντονος και το αδιέξοδο που βιώνουν μεγάλο, ενώ προσέθεσε ότι «αν φύγουμε από το νησί, είμαστε χαμένοι. Από τη στιγμή που δικαιούνται τα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο, γιατί να μην τους δίνονται ίσες ευκαιρίες και δυνατότητας για μόρφωση».

Τα αιτήματα που έθεσαν οι γονείς υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτέλεσαν τη βάση του ψηφίσματος που εκδόθηκε, εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή, και θα προωθηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο συμπαρατάχθηκε με το αίτημα των γονέων να χαρακτηριστούν δυσπρόσιτα τα σχολεία της Σκοπέλου στο σύνολό τους, προκειμένου να αυξηθούν τα μόρια και να δίνονται με αυτό τον τρόπο κίνητρα, προκειμένου να έρχονται οι εκπαιδευτικοί στο νησί.

«Η διαδικασία θα ξεκινήσει από τον δήμο», επεσήμανε η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηνά Ντάκη, «θα κινήσουμε κατ’ αρχάς τη διαδικασία και θα διερευνήσουμε όλες τις προοπτικές, προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα των γονέων».

Σημειώνεται ότι από το σχολείο λείπει μία δασκάλα για τη Β’ τάξη κι ότι στο σχολείο με τους 47 μαθητές διδάσκουν τρεις εκπαιδευτικοί.

Κατάληψη στο Μουσικό

Σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, χθες λουκέτο έβαλαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου.

Οι μαθητές δεν έστειλαν στη Δευτεροβάθμια έγγραφο με τους λόγους της κατάληψης. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι μαθητές αντιδρούν στην ποιότητα του φαγητού και στην έλλειψη αιθουσών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν κανονικά στα μαθήματά τους.

Ηρθαν ειδικότητες, αναμένονται αναπληρωτές

Ερωτηθείς για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Πολύζος, ανέφερε ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκαν ειδικότητες εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας. Με βάση τις νέες προσλήψεις καλύπτονται τα κενά ειδικοτήτων, πλην ενός στη μουσική στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Οι νέοι εκπαιδευτικοί αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα από σήμερα ή το αργότερο αύριο στα σχολεία.

Για τις θέσεις των δασκάλων αναμένονται αναπληρωτές που δεν αποκλείεται να προσληφθούν ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου