ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρόβλημα οι διαρροές στο δίκτυο

πρόβλημα-οι-διαρροές-στο-δίκτυο-264980

Αγγίζουν το 60% στην Αλόννησο και είναι αναγκαία η αντικατάσταση του παλιού δικτύου – Διαγωνισμός για την αφαλάτωση

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί για την Αλόννησο η σημαντική απώλεια νερού που αγγίζει το 60% λόγω διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης που είναι πεπαλαιωμένο και χρήζει αντικατάστασης. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής αρχής, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού και ταυτόχρονα να σταματήσουν οι ανεπιθύμητες απώλειες του νερού που είναι επιζήμιες.

Στο μεταξύ, έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο ο διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών αφαλάτωσης στο νησί, με πενταετή σύμβαση και μειωμένα τιμολόγια νερού. Η δημοπράτηση αναρτήθηκε την Πέμπτη στο διαδίκτυο, αφού προηγήθηκαν όλες οι διαδικασίες που απαιτεί ο νόμος, ενώ στο μεταξύ η υδροδότηση του νησιού καλύπτεται προσωρινά με το νερό των γεωτρήσεων. Η ποσότητα του παρεχόμενου νερού από την μονάδα αφαλάτωσης θα είναι μεγαλύτερη στη νέα σύμβαση, η οποία θα υπογραφεί με τον ανάδοχο που θα αναδειχθεί από τον διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών της θερινής περιόδου. Η μονάδα αφαλάτωσης λειτουργεί σε προδιαγραφές πρωτοποριακές, όχι μόνο για τις Σποράδες αλλά και ευρύτερα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ελλάδα.

Η μονάδα αφαλάτωσης που διαθέτει δυναμικότητα 600m3/ημέρα με ελάχιστη ποσότητα 122.500 m3 ετησίως, εγκαταστάθηκε με συγκεκριμένο μοντέλο διαγωνισμού πώλησης νερού και χρησιμοποιεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογία με εξελιγμένο σχεδιασμό ώστε να είναι εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον.

Τα νοικοκυριά της Αλοννήσου διαθέτουν, εξάλλου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεξαμενές, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν επάρκεια νερού για διάστημα έως και ένα μήνα, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος προσέθεσε ότι καλύπτονται με αυτό τον τρόπο οι ανάγκες του νησιού, που πολλαπλασιάζονται, σημειωτέον, στη διάρκεια της θερινής περιόδου.

«Το βασικό μας πρόβλημα είναι η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απώλειες του νερού και οι ζημιές που διαρκώς ανακαλύπτουμε», είπε ο δήμαρχος Αλοννήσου, τονίζοντας ότι αν δεν υπήρχαν απώλειες σε τόσο μεγάλο βαθμό, το νερό των γεωτρήσεων θα επαρκούσε για να καλύπτει τις ανάγκες του νησιού. Στο μεταξύ, έχει εκπονηθεί μελέτη για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του νησιού, προϋπολογισμού 3.200.000 ευρώ και μόλις εξασφαλιστεί η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, θα υλοποιηθεί το έργο.

Παράλληλο αίτημα της Αλοννήσου είναι τα δίκτυα διανομής και το ταχυδιυλιστήριο που θα ολοκληρώσουν το έργο της δεξαμενής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαρκής ποσότητα νερού στο νησί. «Το πρώτο που πρέπει να γίνει άμεσα, δήλωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου, είναι η αντικατάσταση των δικτύων, διότι αν δεν μειώσουμε την απώλεια του νερού, δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου