ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οθωμανικά ευρήματα στη Σκιάθο

οθωμανικά-ευρήματα-στη-σκιάθο-267737

Τεκμήρια της Οθωμανικής περιόδου εντοπίστηκαν πρόσφατα στη Σκιάθο, στη διάρκεια εργασιών σε οικία. Χάρη στην ευαισθησία του Σκιαθίτη Αιγιαλέα Κανταράκια, διασώθηκαν τρία μαρμάρινα σπαράγματα της Οθωμανικής περιόδου.

Πρόκειται για δύο κιονόκρανα και μια επιτύμβια στήλη με αραβουργήματα, τα οποία ο ίδιος εντόπισε κατά τη διάρκεια εργασιών στον μαντρότοιχο της οικίας του. Στη συνέχεια ανέθεσε στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία, εν προκειμένω την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, ώστε να δρομολογηθούν οι ανάλογες ενέργειες. Ο Σύλλογος ενημέρωσε εγγράφως την Εφορεία, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα. Πιθανότατα πρόκειται για τμήματα ταφικού μνημείου ανδρός συγκεκριμένης τυπολογίας, ίσως από τάφο ιερωμένου, τα οποία σίγουρα θα δώσουν το έναυσμα να ερευνηθεί επισταμένως η περίοδος της τουρκοκρατίας στη Σκιάθο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Αιγιαλέα Κανταράκια για την παραδειγματική ευαισθησία που επέδειξε, ενεργώντας στην κατεύθυνση διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αφού κάθε στοιχείο που την ορίζει είναι πολύτιμο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για την άψογη συνεργασία, και τον Γιώργο Χρήστου για την πολύτιμη βοήθειά του.

Τα νέα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, διότι προσθέτουν νέες πληροφορίες για την ιστορία του νησιού, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος, το μόνο μνημείο που έμεινε να θυμίζει την περίοδο της Τουρκοκρατίας είναι το τζαμί που βρίσκεται στο Κάστρο.

Η Σκιάθος, σύμφωνα με την Ιστορικό-Αρχαιολόγο Συραϊνώ Κορωνιού – Διονυσίου πέρασε μια περίοδο Τουρκοκρατίας από το 1538 έως το 1821, και σε αυτή προστίθεται και η περίοδος 1475 έως 1486.

Στο διάστημα αυτό, το νησί διοικούσε ο βοεβόδας, Τούρκος διοικητής που υπαγόταν απευθείας στο ναύαρχο του τουρκικού στόλου. Στα μέσα του 17ου αιώνα, ο Ενετός Μοροζίνι κατέλαβε το Κάστρο, όπου κατοικούσαν οι Σκιαθίτες από το 1453, και άρχισε μια μικρή περίοδος Ενετοκρατίας, σύντομα όμως οι Τούρκοι το κατέλαβαν εκ νέου και διατήρησαν την κυριαρχία τους μέχρι το 1821.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου