ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Βουτιές» σε ενάλιες αρχαιότητες

βουτιές-σε-ενάλιες-αρχαιότητες-271035

Σημαντικό κεφάλαιο ανάπτυξης αναμένεται να αποτελέσουν για τη Μαγνησία οι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι που θα δημιουργηθούν στην Αλόννησο και τον δυτικό Παγασητικό, οι οποίοι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2019 προκειμένου να αποδοθούν στο κοινό. Τα παραπάνω ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Δρ. Αγγελική Σίμωση, προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, με αφορμή τις παρουσιάσεις του συγκεκριμένου έργου στην Αλόννησο και τον Αλμυρό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τους δήμους Αλοννήσου και Αλμυρού, διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις παρουσίασης του ευρωπαϊκού προγράμματος BLUEMED για τα υποβρύχια μουσεία, και στο πλαίσιο αυτό χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση στην Αλόννησο, ενώ σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι ακολουθεί δεύτερη στον Αλμυρό.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η κ. Σίμωσι υπογράμμισε ότι έχει ξεκινήσει το πρώτο στάδιο της διαδικασίας και σε πρώτη φάση έχουν επιλεγεί και θα καταστούν επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώρου ναυάγια που έχουν ανασκαφεί, μελετηθεί και δημοσιευθεί.

Οι ενάλιες αρχαιότητες που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους λάτρεις των καταδύσεων, της ιστορίας και του πολιτισμού, είναι το ναυάγιο κλασικών χρόνων της Περιστέρας στην Αλόννησο, και τέσσερα ναυάγια ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων στις δυτικές ακτές του νότιου Παγασητικού, στην περιοχή της Αμαλιάπολης, κοντά στη θέση Τηλέγραφος, στη θέση Κίκυνθος και στο ακρωτήριο Γλάρος.

Πρόκειται για ιδιαίτερα εντυπωσιακά ναυάγια που εντοπίζονται σε βάθος μέχρι 30 μέτρα, και διακρίνονται αμφορείς, άγκυρες, αλλά και τμήματα των αρχαίων πλοίων, τα οποία θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πολυάριθμων φίλων των καταδύσεων από όλο τον κόσμο μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εργασιών. Στο πλαίσιο αυτό θα προκηρυχτούν διαγωνισμοί για την ανάδειξη των αναδόχων, ενώ παράλληλα θα γίνουν προσλήψεις των αρχαιολόγων, σύμφωνα με την απαιτούμενη διαδικασία.

Τα αρχαία ναυάγια που έχουν επιλεγεί, προκειμένου να καταστούν επισκέψιμα, «είναι σε καλή κατάσταση και θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερα όταν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες» υπογράμμισε η κ. Σίμωσι, η οποία προσέθεσε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξουν και άλλοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στο κοινό, σε δεύτερο στάδιο, από την περιοχή της Μαγνησίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου