ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5 Ρίχτερ που τρομοκράτησαν Σποράδες και Αττική

τι-λένε-οι-σεισμολόγοι-για-τα-5-ρίχτερ-π-277115

Ο σεισμός των 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τα ξημερώματα τη Σκύρο και την Αλόννησο δεν προκαλεί ανησυχία στους σεισμολόγους που ωστόσο, δεν μπορούν να πουν με σιγουριά αν ήταν ο κύριος.

Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου Αθηνών ,που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (12/10), στη 01:49, σε υποθαλάσσια περιοχή των Βόρειων Σποράδων, μεταξύ Σκύρου και Αλοννήσου.

Πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους οι κάτοικοι των Σποράδων, αλλά και της Αθήνας, καθώς ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Ο σεισμός σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.

Καθησυχαστικός, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Σκύρου Μιχάλης Χατζηγιαννάκης για τη σεισμική δόνηση, «δεν έχουν καταγραφεί και δεν αναμένεται να καταγραφούν προβλήματα από τον σεισμό», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Περιγράφοντας τη στιγμή της ισχυρής δόνησης είπε ότι «ταρακουνηθήκαμε αλλά ο σεισμός κράτησε λίγα δευτερόλεπτα».

Συνεχείς δονήσεις

Μετά από την πρώτη ισχυρή δόνηση στην περιοχή έχουν καταγραφεί κι άλλες μικρότερου μεγέθους δονήσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι τρεις διαδοχικές δονήσεις που ακολούθησαν μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ είναι δηλωτικές της εκτόνωσης του φαινομένου.

To Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε τη δόνηση στα 4,8 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10χλμ.

Από την πλευρά του, το Αμερικάνικο Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας (USGS) κατέγραψε τη σεισμική δόνηση στα 5,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 6χλμ.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 135χλμ. βόρεια της Αθήνας, 93χλμ. βορειοανατολικά της Χαλκίδας και 35χλμ. βορειοδυτικά της Λυναριάς Σκύρου.

Να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, όσο και η αυτόματη λύση του EMSC, έδιναν το σεισμό στα 5,2 Ρίχτερ.

Δείτε το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στη Λήμνο.

Δείτε το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στο Νεοχώρι Μαγνησίας.

«Δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός»

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν, ωστόσο, την εξέλιξη του φαινομένου.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας – Καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας. Μιλώντας στον Realfm, συμπλήρωσε ότι «ο σεισμός είχε βάθος της τάξεως των 8 χλμ. Δεν υπήρχαν ζημιές ούτε στις Σποράδες, ούτε στη Σκύρο. Αλλά, έγινε αντιληπτός στη μισή Ελλάδα».

Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου διευκρίνισε ότι ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν ήταν η κύρια δόνηση, ωστόσο όπως τόνισε το φαινόμενο δεν εμπνέει προς το παρόν ανησυχία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου