ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρωτοβουλία με πανελλήνια απήχηση

πρωτοβουλία-με-πανελλήνια-απήχηση-282984

Το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου προσελκύει το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών

Πολύπλευρο έργο με πολύ σημαντικές προεκτάσεις για τη Σκιάθο και την προσπάθεια διατήρησης της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης του νησιού αναπτύσσει το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, τρία χρόνια μετά την ίδρυση του.

Με πρωτοβουλία της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου και μερικών φιλοπρόοδων και ευαισθητοποιημένων Σκιαθιτών, από το 2015 ιδρύθηκε και λειτουργεί σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Μπούρτζι» του Δήμου Σκιάθου, το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου. Το μουσείο είναι ιδιωτική πρωτοβουλία, και κατά συνέπεια από την ίδρυσή του χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις ετήσιες συνδρομές των μελών και από έκτακτες χορηγίες ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Στο διάστημα λειτουργίας του, και παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει να παρουσιάσει πλούσια δράση, μεταξύ αυτών τη δημιουργία ενός αξιόλογου πολιτιστικού πυρήνα και μια ευπρεπή αίθουσα, αξιόλογων εκθεμάτων, ο οποίος μετά το Μουσείο Παπαδιαμάντη είναι ένας διαρκώς ανερχόμενος χώρος σε επισκεψιμότητα, εγχώριων και αλλοδαπών τουριστών.

Χάρη στην προσπάθεια των εμπνευστών της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, κατέστη δυνατή η συγκέντρωση εκθεμάτων, που περιλαμβάνει αξιόλογα (πολλά από τα οποία πρωτότυπα) έγγραφα, βιβλία και άλλα στοιχεία της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης της Σκιάθου, καθώς και ένα πολύ μεγάλο φωτογραφικό αρχείο, που το πιο πιθανόν θα ήταν είτε να χαθούν, είτε να βρεθούν κάπου εκτός Σκιάθου, μέσα από τα οποία τεκμηριώνεται ο σημαντικός ρόλος της Σκιάθου στην ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυτιλίας.

Το μουσείο έγινε μέλος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και κατά συνέπεια ανήκει και στο Πανελλήνιο Δίκτυο Ναυτικών Μουσείων, συμμετέχοντας ενεργά στα δρώμενα τους, καθιστώντας τη ναυτική και ναυπηγική παράδοση του νησιού γνωστή στο πανελλήνιο.

Η δυναμική συμμετοχή στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων, (Γαλαξίδι 6-8 Μαΐου 2016), όπως και στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Ναυτική Παράδοση, (Βόλος 4-5 Δεκεμβρίου 2015), πιστοποιούν την καλή έξωθεν μαρτυρία του μουσείου, σε ευρύτερη βάση.

Η παρουσίαση της έκθεσης «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και Σκαριά» της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικών Υποθέσεων, (διάρκεια 25/6-30/9-2016) αποτέλεσε ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο στη γενικότερη παρουσία του μουσείου.

Η συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων όλων των βαθμίδων της Σκιάθου, είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 500 μαθητές μέχρι τώρα να έχουν επισκεφθεί το μουσείο, γνωρίζοντας τη ναυτική ιστορία και παράδοση του νησιού τους.

Περισσότερες από είκοσι ειδικές ξεναγήσεις για την ναυτική και ναυπηγική μας ιστορία πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Αναπτύχθηκε, εξάλλου, συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη, για τη συντήρηση χειρογράφων και ζωγραφικών έργων της συλλογής του μουσείου, ενώ η ίδρυση ναυτικής βιβλιοθήκης με περισσότερους από 1.500 τίτλους βιβλίων και εντύπων και πλούσιο αρχειακό υλικό για τη ναυτική ιστορία και παράδοση της χώρας, όπως και ξεχωριστό τμήμα για την ιστορία της Σκιάθου, με συλλεκτικές εκδόσεις και τοπικές εφημερίδες, συνθέτουν τις πτυχές μιας διαρκώς εξελισσόμενης προσπάθειας.

Η διοίκηση του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου επισημαίνει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου