ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ζωντανή ναυτική παράδοση

ζωντανή-ναυτική-παράδοση-302293

Ακάθεκτο συνεχίζει την πορεία του το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου τρία χρόνια μετά την ίδρυση του, με πιο πρόσφατη δράση τη συμβολή του στις εκδηλώσεις μνήμης από τη βύθιση του υποβρυχίου «Κατσώνης», μιας και ύστερα από πρόταση του μουσείου προς το ΓΕΝ παρουσιάστηκε η έκθεσης «Μεθ΄ορμής ακαθέκτου», με διοργανωτή τον Δήμο Σκιάθου.

Σημαντική ήταν, εξάλλου, η συμβολή του μουσείου στην ημερίδα με θέμα «Εμπορικό και Πολεμικό Ναυτικό – Πορείες Παράλληλες» που διοργάνωσε ο Δήμος Σκιάθου, με κεντρικούς ομιλητές τους Γιάννη Παρίση, πρόεδρο του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και Βασίλη Πετριτσόπουλο, πανεπιστημιακού και προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης.

Το μουσείο δημιουργήθηκε το 2005 με πρωτοβουλία της Ενωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου και ορισμένων φιλοπρόοδων και ευαισθητοποιημένων Σκιαθιτών, και λειτουργεί σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Μπούρτζι» του Δήμου Σκιάθου. Το μουσείο δεν ανήκει στον Δήμο Σκιάθου, και από την ίδρυσή του χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις ετήσιες συνδρομές των μελών και από έκτακτες χορηγίες ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Στο διάστημα λειτουργίας του, και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει να παρουσιάσει πλούσια δράση, μεταξύ αυτών τη δημιουργία ενός αξιόλογου πολιτιστικού πυρήνα και μια ευπρεπή αίθουσα αξιόλογων εκθεμάτων, ο οποίος μετά το Μουσείο Παπαδιαμάντη είναι ένας διαρκώς ανερχόμενος χώρος σε επισκεψιμότητα, εγχώριων και αλλοδαπών τουριστών.

Το μουσείο έγινε μέλος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και κατά συνέπεια ανήκει και στο Πανελλήνιο Δίκτυο Ναυτικών Μουσείων, συμμετέχοντας ενεργά στα δρώμενά τους, καθιστώντας τη ναυτική και ναυπηγική παράδοση του νησιού γνωστή στο Πανελλήνιο.

Παράλληλα έχει αναπτύξει συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων όλων των βαθμίδων της Σκιάθου, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 500 μαθητές, μέχρι τώρα, να έχουν επισκεφθεί το μουσείο, γνωρίζοντας τη ναυτική ιστορία και παράδοση του νησιού τους, αλλά και συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη, για τη συντήρηση χειρογράφων και ζωγραφικών έργων της συλλογής του μουσείου.

Σημαντική δράση είναι, τέλος, η ίδρυση Ναυτικής Βιβλιοθήκης, με περισσότερους από 1.500 τίτλους βιβλίων και εντύπων και πλούσιο αρχειακό υλικό, για τη ναυτική ιστορία και παράδοση της χώρας, όπως και ξεχωριστό τμήμα για την ιστορία της Σκιάθου, με συλλεκτικές εκδόσεις και τοπικές εφημερίδες.

Η Διοίκηση του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου