ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οικολογικό υπόδειγμα η Αλόννησος

οικολογικό-υπόδειγμα-η-αλόννησος-303604

«Νησί χωρίς πλαστική σακούλα – Δράσεις ανακύκλωσης» ήταν το θέμα ομιλίας και παρουσίασης του δημάρχου Αλοννήσου κ. Πέτρου Βαφίνη στη διημερίδα σχετικά με τις «Νομοθετικές Εξελίξεις και Εφαρμογές στον χώρο της Ανακύκλωσης, της Κομποστοποίησης και της Πρόληψης», που συνδιοργάνωσαν ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το διάστημα 15-16 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Βαφίνης έλαβε μέρος ως εισηγητής για να παρουσιάσει τη μελέτη περίπτωσης της Αλοννήσου, βάσει της οποίας αναλύθηκαν, οι δράσεις ανακύκλωσης, τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νησιωτικοί δήμοι και οι έξυπνες πρακτικές βελτίωσης. Στο δεύτερο σκέλος της παρουσίασης αναφέρθηκαν οι διαδικασίες και τα βήματα κατάργησης της πλαστικής σακούλας, η συνεργασία με φορείς, ΜΚΟ, πολίτες και επιχειρηματίες, τα προβλήματα που ανέκυψαν, τα αποτελέσματα, ο βαθμός αποδοχής, οι προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν και οι προτάσεις και οι σκέψεις για τη συνέχιση της πρακτικής στο μέλλον στην Αλόννησο.

Η παρουσίαση, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από συμμετέχοντες και φορείς, κατέληξε σε συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα, για μεγέθη όπως ο βαθμός αποδοχής των νέων μέτρων, η κάμψη των αντιστάσεων και η μείωση εμφάνισης απορριμμάτων πλαστικής σακούλας στις ακτές της Αλοννήσου.

«Στην εποχή των αλλεπάλληλων οικολογικών καταστροφών, οφείλουμε να θέτουμε την ανάπτυξη και τον σεβασμό στο περιβάλλον σε παράλληλες τροχιές. Δικαιωνόμαστε που η Αλόννησος, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής προχωράει δραστικά σε ζητήματα ανακύκλωσης, ενώ έχει πρωτοπορήσει στο θέμα της κατάργησης της πλαστικής σακούλας, στοιχεία επίκαιρα και ουσιώδη για όλους τους δήμους της χώρας», σχολιάζει ο δήμαρχος Αλοννήσου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου