ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επέκταση του αεροδρομίου Σκιάθου

επέκταση-του-αεροδρομίου-σκιάθου-351602

Σε πλήρη εξέλιξη αναμένεται να βρεθούν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο οι εργασίες ανακαίνισης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της Fraport Greece, με τις εργασίες επέκτασης να ξεκινούν τον επόμενο μήνα στον αερολιμένα Σκιάθου.

Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των εργοταξίων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με τον ανάδοχο να προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσει τις εργασίες σε διάστημα 48 εβδομάδων, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης. Τα έργα αυτά θα έχουν προϋπολογισμό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθούν από την τεχνική εταιρεία Intrakat.

Αναλυτικά, στη Σκιάθο θα μετακινηθεί το σύστημα αποσκευών, θα επεκταθεί η αίθουσα παραλαβής αποσκευών και θα μετεγκατασταθούν οι γραφειακοί χώροι εντός της υφιστάμενης εγκατάστασης. Ο αεροσταθμός θα επεκταθεί κατά 2.953 τ.μ., παρέχοντας επαρκή χωρητικότητα μέχρι το τέλος της περιόδου παραχώρησης.

Για το σύνολο των έργων ανάπτυξης, η Fraport Greece θα επενδύσει μέχρι το 2021 τουλάχιστον το ποσό των 330 εκατ. ευρώ. Στην υπόλοιπη διάρκεια της 40ετούς περιόδου παραχώρησης, θα πραγματοποιήσει επιπλέον έργα συντήρησης και αναβάθμισης στα αεροδρόμια, υλοποιώντας συνολικά επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου.

Από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε οι αερολιμένες, παραχωρήθηκαν για 40 χρόνια στο ελληνογερμανικό σχήμα, έχουν υλοποιηθεί μικρού μεγέθους εργασίες συντήρησης. Πρόκειται για εργασίες, μεταξύ άλλων, γενικού καθαρισμού, βελτίωσης του φωτισμού και της σηματοδότησης, αναβάθμισης των χώρων υγιεινής και βελτίωσης της πυρασφάλειας.

Βασικός στόχος των ιθυνόντων της Fraport Greece είναι να ανέβει ψηλά ο πήχης των προσφερόμενων υπηρεσιών με τη συνδρομή του προσωπικού που θα στελεχώσει όλους τους τομείς. Ο Airport Manager του αεροδρομίου της Σκιάθου υπογράμμισε παράλληλα ότι το προσωπικό της ΥΠΑ παραμένει, ενώ προσλήφθηκαν 14 επιπλέον άτομα από τη Fraport Greece, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε διάφορες ειδικότητες.

Αύξηση εσόδων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του γερμανικού ομίλου Fraport, τα έσοδα είναι αυξημένα (+10.7%) λόγω της Fraport Greece, με την επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια να υπερβαίνει τα 9,6 εκατομμύρια (+11,9%).

Η Fraport Greece εμφάνισε έσοδα 58,2 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) ύψους 25,2 εκατ. ευρώ και κέρδη προ τόκων και φόρων (ebit) 15,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στο πρώτο εξάμηνο υπήρξαν ζημιές ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

Συνολικά για τη φετινή χρονιά, ο ρυθμός ανάπτυξης που προβλέπει η μητρική ότι θα εμφανίσει η Fraport Greece ανέρχεται σε 2,2%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου