Θεσμός παράδοσης στη Σκόπελο

Τελευταία ενημέρωση: 2017-08-13, 13:55:49
Πλήθος επισκεπτών στο νησί με αφορμή το 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος»
Θεσμός παράδοσης στη Σκόπελο

Γιορτή παράδοσης και πολιτισμού στη Σκόπελο

Πολλοί επισκέπτες αναμένονται στη Σκόπελο στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», που διοργανώνεται προς τιμήν του αείμνηστου χοροδιδασκάλου Διαμαντή Παλαιολόγου από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Σκοπέλου και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», που τα τελευταία χρόνια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, έχει καθιερωθεί πια ως ένας ζωντανός θεσμός παράδοσης και πολιτισμού.

Για τρεις ολόκληρες μέρες η Σκόπελος θα αποτελέσει σημείο συνάντησης και πολιτισμικής συνεύρεσης για εκατοντάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα αναδειχθεί σε πόλο έλξης για περισσότερους από 7.500 θεατές που θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις και τις παράλληλες δραστηριότητες (ημερίδες, σεμινάρια, ανοικτές πρόβες, γλέντια, εκθέσεις, κ.λπ.) του φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τριήμερης γιορτής, το νησί θα συντονιστεί μουσικά και χορευτικά με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμούς γεφυρώνοντας την Ελλάδα με τις χορευτικές παραδόσεις της Κάτω Ιταλίας και του Νεπάλ και αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία τους, τον πλούτο και το βάθος τους. Ταυτόχρονα, η Σκόπελος θα υποδεχθεί παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα ντυμένα με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους που θα φέρουν ένα ξεχωριστό χρώμα σε αυτή τη τριήμερη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού.

Μια ξεχωριστή στιγμή του Φεστιβάλ θα είναι και η παρουσία των δεξιοτεχνών χορευτών της Κρήτης, Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη, ιδρυτών της Ομάδας Έκφρασης Κρητικών Χορών, και της εξαιρετικής χορεύτριας του flamenco Αργυρώς Τσάπου, οι οποίοι εμπνεόμενοι από το τίτλο «Ανάμεσα σε δύο ποτάμια», ένα μουσικό κομμάτι του θρυλικού κιθαρίστα Paco de Lucia, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα δημιουργήσουν μία παράσταση υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν ευφάνταστες χορευτικές και μουσικές συμπράξεις, ενώ ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μοναδικές χορευτικές στιγμές διαλόγου, μάχης και ερωτισμού ανάμεσα στον κρητικό χορό και το flamenco.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα φιλοξενηθεί στο Αρχοντικό Βακράτσα η έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του 2ου Νηπιαγωγείου Σκοπέλου. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Από γενιά σε γενιά», τα παιδιά άκουσαν ιστορίες από τους παππούδες του ΚΑΠΗ Σκοπέλου, από τα «παλιά χρόνια», μύθους αλλά και το πώς ζούσαν και τι παιχνίδια έπαιζαν. Όλα αυτά με τη βοήθεια της προφορικής ιστορίας, και τα νήπια κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από όλα αυτά που άκουσαν σε εκπληκτικές ζωγραφιές.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί έκθεση με χειροποίητα αντίγραφα ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών σε φιγούρες Playmobil με ελεύθερη είσοδο από 26 έως 31 Αυγούστου.

 

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα 5ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» έχει ως εξής:

Σάββατο 26 Αυγούστου, 21:00, στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου, παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

Κυριακή 27 Αυγούστου, 21:00 στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα και το Νεπάλ.

Δευτέρα 28 Αυγούστου, 21:00, στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου, χορευτική παράσταση: «Ανάμεσα σε δυο ποτάμια: Ο Κρητικός χορός συναντά το Φλαμένκο». Επίσης παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων με παραδοσιακούς χορούς από το Νεπάλ, τη Νότια Ιταλία και τον Πόντο. Συναυλία χορωδίας.

Το Σάββατο 26 Αυγούστου, 19.00, παρέλαση συγκροτημάτων στο παλιό λιμάνι Σκοπέλου και 23.30, πάρτι υποδοχής.

Κυριακή 27 Αυγούστου στις 11:30, ομαδικό Παιχνίδι Dance festival GR Quiz στον «Βράχο» Cafe Bar, στις 18.00 σεμινάριο Χορών Πάρου, εισηγητής Γιώργος Λιάρος, στον κινηματογράφο «Ορφέας», 19.30: «Say Opa», ανοικτό μάθημα ελληνικών παραδοσιακών χορών για τουρίστες στο γραφείο του Φεστιβάλ.

Δευτέρα 28 Αυγούστου, 11:00, ανοικτές πρόβες παραδοσιακών χορών στη Γλώσσα, 12:00, ημερίδα για την παραδοσιακή σκοπελίτικη φορεσιά βασισμένη στην έρευνα της Μαρίκας Δελήτσικου. Εισηγητές: Χρήστος Παλαιολόγος και Ουρανία Ορφανού, στη Γλώσσα, 14:30 Beach Party στην παραλία Καστάνι, 23.30, παραδοσιακό γλέντι στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου.

 

 

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
9
=