ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εκτακτη ενίσχυση μικρών νησιωτικών και ορεινών περιοχών από το ΥΠΕΣ

εκτακτη-ενίσχυση-μικρών-νησιωτικών-κ-360419

Με το ποσό των 20 εκ. ευρώ, ενισχύονται 85 μικροί νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, ή τις επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα. Ανάμεσα στους δήμους δύο από τη Μαγνησία: ο δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου, ο οποίος ενισχύεται με το ποσό των222.800 ευρώ και ο δήμος Αλοννήσου με ποσό 195.100 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η απόφαση προέκυψε από την καταγραφή των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτό το υποσύνολο δήμων, με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία αυξάνουν τις απαιτήσεις για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργία τους και την απρόσκοπτη διαχείριση των καθημερινών αναγκών τους. Η στήριξη των μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων, στη βάση των πραγματικών αναγκών και δυνατοτήτων τους, είναι ένα από τα κύρια κριτήρια άσκησης πολιτικής από το υπουργείο Εσωτερικών. Εντός αυτού του πλαισίου, το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση, εργάζονται για την προώθηση αλλαγών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Στόχος αυτών των αλλαγών», προστίθεται, «είναι να περιοριστούν στο μέλλον οι ανισότητες, τα εμπόδια και οι δυσκολίες που προκύπτουν από τον τρόπο που σήμερα χρηματοδοτούνται και προσεγγίζονται διαχειριστικά οι δήμοι με αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις. Υπό αυτή την έννοια, η έκτακτη ενίσχυση αποτελεί και ένα προοίμιο των επερχόμενων παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο, οι οποίες υπόκεινται στον εξαντλητικό και πολυποίκιλο διάλογο που διεξάγει το υπουργείο με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήδη από το 2016».

Την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών χαιρέτισε η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, αναφέροντας ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για επιχορήγηση μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων. Επιπλέον τονίζει «ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα μόνιμο και σταθερό πρόγραμμα με αύξηση των ΚΑΠ και με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα συμφωνηθούν με τη ΚΕΔΕ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου