ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκοπελίτικη Εβδομάδα: Ανάπτυξη με τοπικά προϊόντα

σκοπελίτικη-εβδομάδα-ανάπτυξη-με-τοπ-363107

Οι παραδοσιακές γεύσεις της Σκοπέλου, με απόλυτο πρωταγωνιστή το δαμάσκηνο Σκοπέλου, έχουν τον πρώτο λόγο στην «Σκοπελίτικη εβδομάδα» που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο να αναδείξει τη λαογραφία, την τοπική παράδοση, τα τοπικά προϊόντα και ιστορία του τόπου.

Στο πλαίσιο του παραπάνω κύκλου διοργανώθηκε προχθές εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του «Αρχοντικού Βακράτσα», με θέμα το σκοπελίτικο δαμάσκηνο. Επίτιμος καλεσμένος και ομιλητής ήταν ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Διευθυντής του εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων» και του Τομέα «Προστασίας Περιβάλλοντος» ΚΤΕ Θεσσαλίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του δαμάσκηνου και τους τρόπους με τους οποίους θα αποκτήσει σφραγίδα ονομασίας προέλευσης το τοπικό προϊόν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας Παναγιώτης Γούλας, ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης και πλήθος κόσμου, που γεύτηκε το τοπικό προϊόν σε διάφορες εκδοχές. Ο δήμαρχος Σκοπέλου επανέλαβε την πρόθεση συνέχισης των διαδικασιών, προκειμένου να γίνει ΠΟΠ το συγκεκριμένο προϊόν.

Τον κύκλο εκδηλώσεων διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου, με χορηγίες ντόπιων επαγγελματιών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την υποστήριξη του Δήμου Σκοπέλου, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος Σεραφείμ Κονταξής: «Με γνώμονα πάντα την διατήρηση και διάδοση των εθίμων και των παραδόσεων και με σεβασμό προς τα τοπικά ήθη, προβάλλουμε τα σκοπελίτικα τοπικά προϊόντα και τη λαογραφία, που υπακούουν αφενός στους σκοπούς του Συλλόγου και αφετέρου είναι σύμφωνα και στη μεγάλη αγάπη μας για το νησί και τις παραδόσεις του».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σήμερα Τέταρτη 10 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του «Σινέ Ορφέα», θα παρουσιαστεί η ιστορία και τα είδη της «Σκοπελίτικης Ενδυμασίας» με επίτιμο καλεσμένο και ομιλητή τον καθηγητή ιστορίας και αρχαιολογίας κ. Αδαμάντιο Σάμψων.

Η πέμπτη και τελευταία μέρα στις 12 Αυγούστου, περιλαμβάνει την αναβίωση του «Σκοπελίτικου Γάμου» , το κέρασμα του σκοπελίτικου γλυκού χαμαλιού και κρασιού και στο τέλος γλέντι με παραδοσιακή, ζωντανή μουσική.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου