ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εκθεση της Λουκίας Μαγγιώρου στο Μπούρτζι της Σκιάθου

εκθεση-της-λουκίας-μαγγιώρου-στο-μπού-415713

Μια ξεχωριστή έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 1η Ιουλίου, 8μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σκιάθου στο Μπούρτζι. Πρόκειται για την έκθεση έργων μιας χαρισματικής ζωγράφου και χαράκτριας, της Λουκίας Μαγγιώρου (1914-2008).

Η Λουκία Μαγγιώρου ανήκει στην ομάδα εκείνων των καλλιτεχνών που σφράγισαν την Τέχνη του 20ου αιώνα. Όλη της η ζωή, χαρακτηριζόταν από σεμνότητα, ήθος, αξιοπρέπεια, κοινωνική προσφορά. Έκανε λαμπρές σπουδές στην Αθήνα και το Παρίσι, κοντά σε σπουδαίους δασκάλους. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1934 – 1939) ζωγραφική και χαρακτική. Στη ζωγραφική παρακολούθησε το εργαστήριο του Κώστα Παρθένη, ενώ στη χαρακτική υπήρξε μια από τις πρώτες σπουδάστριες που γράφτηκαν στο εργαστήριο χαρακτικής, κοντά στον μεγάλο Γιάννη Κεφαλληνό. Εκεί συνδέθηκε στενά με άλλους σπουδαστές του εργαστηρίου, τη Βάσω Κατράκη, τον Γιάννη Μόραλη, τον Χρίστο Δαγκλή, τη Λουίζα Μοντεσάντου, που παρέμειναν φίλοι της για πάντα. Εκεί γνώρισε και τον Α. Τάσσο, τον άνθρωπο που σημάδεψε τη ζωή της όσο κανείς άλλος. Το 1940 βρίσκεται στην παρισινή Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο χαλκογραφίας.

Η περίοδος της Εθνικής Αντίστασης έδωσε νέα ώθηση στο έργο της. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ Καλλιτεχνών. Μαζί με άλλους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες, χάραξε πολλές ξυλογραφίες που εντάχθηκαν στην υπηρεσία του απελευθερωτικού αγώνα. Η εθνική ιστορία και η εθνική κουλτούρα έγιναν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας αρκετών καλλιτεχνών. Η εξύμνηση του ηρωισμού των προηγούμενων χρόνων, οι άσβηστες πολιτισμικές αξίες της Ελλάδας μετατράπηκαν σε πνευματικό στήριγμα του λαού.

Η Λουκία Μαγγιώρου μαζί με τη Βάσω Κατράκη, τον Τάσσο και τον Γ. Βελισσαρίδη φιλοτέχνησαν χαρακτικά που συμπεριελήφθησαν σε άλμπουμ και λευκώματα. Σημαντική ήταν επίσης η προσφορά της στην εικονογράφηση βιβλίων.

Σύντροφος στη ζωή και την τέχνη του χαράκτη Τάσσου Αλεβίζου, η Λ. Μαγγιώρου εξέφρασε, μέσα από το καλλιτεχνικό της έργο, την αλήθεια της ζωής και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου (1944) και αργότερα της ομάδας «Στάθμη».

Το 1987 δημιούργησε την «Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος», ένα σωματείο το οποίο έχει σκοπό την προβολή του έργου του χαράκτη μέσα από εκθέσεις και εκδόσεις και παράλληλα την στήριξη του έργων των νέων Ελλήνων χαρακτών. Για τον σκοπό αυτό ξεκίνησε από το 1990 μια σειρά εκθέσεων, με κοινό τίτλο «Νέοι Χαράκτες», που οργανώνεται ανά τριετία και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα.

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Δήμο Σκιάθου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκιαθιτών «Οι δύο Αλέξανδροι», με χορηγία της Alpha Bank. Θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 7:00 ως τις 10:00μμ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου