ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ενας θρύλος στη Σκιάθο

ενας-θρύλος-στη-σκιάθο-438221

Ο διάσημος υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος, ο ζωντανός θρύλος που προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό με τα υπεράνθρωπα αθλητικά του επιτεύγματα, βρέθηκε για πρώτη φορά στη Σκιάθο το περασμένο τριήμερο, ως επίσημος προσκεκλημένος του Δήμου Σκιάθου. Την πρόσκληση απηύθυναν οι διοργανωτές του 6ου Ορεινού ημιμαραθώνιου Σκιάθου «Στα βήματα του Παπαδιαμάντη», που οδηγεί κάθε χρόνο εκατοντάδες μαραθωνοδρόμους από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διαδρομές μοναδικής ομορφιάς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής πολιτισμού νεολαίας και αθλητισμού του Δήμου Σκιάθου, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, υπογράμμισε ότι οι συμμετέχοντες, Ελληνες και ξένοι, έχοντας ως αφετηρία το Μπούρτζι, απόλαυσαν μια από τις καλύτερες ορεινές διαδρομές, τις οποίες ύμνησε ο Παπαδιαμάντης, με τη συνδρομή εκατό περίπου εθελοντών. Ο ίδιος τόνισε ότι ήταν ιδιαίτερη τιμή για τη Σκιάθο η παρουσία του Γιάννη Κούρου στη φετινή διοργάνωση και ιδιαίτερα σημαντική η ομιλία που πραγματοποίησε στο Μπούρτζι, καθώς οι αθλητικές του επιδόσεις έχουν προκαλέσει παγκόσμιο θαυμασμό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο 61χρονος Γιάννης Κούρος είναι Ελληνας υπερμαραθωνοδρόμος, με σειρά διακρίσεων στο άθλημα του υπερμαραθωνίου. Ξεκίνησε την αθλητική του δραστηριότητα σε ηλικία δεκαέξι ετών και έως σήμερα έχει καταρρίψει τουλάχιστον 160 παγκόσμια ρεκόρ.

Το 1983 τρέχει το 1ο Σπάρταθλον, όπου τερματίζει 3 ώρες και 15 λεπτά μπροστά από το δεύτερο δρομέα. Το 2000 το νομαρχιακό διαμέρισμα της Αττικής σε μια τελετή τον έχρισε ως πρεσβευτή του ελληνισμού. Εχει κερδίσει το Σπάρταθλον συνολικά τέσσερις φορές, τις χρονιές 1983, 1984, 1986, 1990, με θαυμαστές επιδόσεις οι οποίες τον καθιστούν μοναδικό διεθνώς.

Ο Γιάννης Κούρος, ο διάσημος υπερμαραθωνοδρόμος με το ανεξάντλητο απόθεμα ψυχής, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την αθλητική του δραστηριότητα, ενώ δήλωσε ότι βίωσε με συναισθήματα χαράς και συγκίνησης την επίσκεψή του στο νησί του Παπαδιαμάντη, ενός συγγραφέα τον οποίο έχει μελετήσει σε βάθος. Ο ίδιος περιηγήθηκε στις περιοχές που περιέγραψε ο Παπαδιαμάντης στο έργο του και επεσήμανε ότι: «Είναι η πρώτη φορά που επισκέφτηκα το νησί κι ένιωσα δέος. Είναι πάρα πολύ όμορφο, ειδικά το βόρειο – βορειοδυτικό τμήμα που παραμένει όπως το περιέγραφε ο Παπαδιαμάντης».

Ο διάσημος αθλητής έχει κατ’ επανάληψη εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές χώρες σπάζοντας το κοντέρ της ανθρώπινης αντοχής, ενώ η τελευταία του συμμετοχή ήταν στο Μπουένος Αιρες της Αργεντικής, σε αγώνα που διήρκεσε δύο εικοσιτετράωρα, κατακτώντας την κορυφαία θέση στο βάθρο. «Παραμένω εν ενεργεία, δεν έχω κρεμάσει τα παπούτσια, αλλά συμμετέχω σε διοργανώσεις που με εμπνέουν, γιατί ο μαραθώνιος είναι πνευματικό αγώνισμα και δεν ταυτίζεται με την απόσταση που διανύεις, αλλά με την ιδιοσυγκρασία», σημείωσε ο ίδιος.

Τον 6ο Ορεινό ημιμαραθώνιο Σκιάθου διοργάνωσαν η Επιτροπή πολιτισμού νεολαίας και αθλητισμού του Δήμου Σκιάθου σε συνεργασία με το «Skiathos mountain bikes club» και στόχο την ανάδειξη του αθλητικού πνεύματος, με οδηγό τις διαδρομές του Παπαδιαμάντη.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου