ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διεθνής συνάντηση στη Σκιάθο

διεθνής-συνάντηση-στη-σκιάθο-471743

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η Σκιάθος, όπου θα πραγματοποιηθούν στις 11 και 12 Μαΐου οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης «Association Significant Cemeteries Europe (ASCE)». Ο συγκεκριμένος Οργανισμός αναδεικνύει την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σημαντικών κοιμητηρίων, στα οποία συγκαταλέγεται και το κοιμητήριο της Σκιάθου.

Οι συνεδριάσεις που θα φιλοξενηθούν στο Skiathos Palace, με την υποστήριξη των Skiathos Palace Hotel, της Olympic Air/Aegean, του Dolphin of Skiathos, του Islea Hospitality Group και της Hellenic Seaways πραγματοποιούνται μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», ο οποίος έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τον Οργανισμό, μετά την πρωτοβουλία του για την ένταξη του κοιμητηρίου της Σκιάθου στο Δίκτυο των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης. Ο Οργανισμός που ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελεί μία ευρωπαϊκή προσπάθεια να αναδειχθούν τα κοιμητήρια ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβάνει 179 κοιμητήρια σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα Ελληνικά Κοιμητήρια του Δικτύου είναι το Α’ Αθηνών, το κοιμητήριο της Κεφαλονιάς και το κοιμητήριο της Σκιάθου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της δράσης του για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου, μεταξύ αυτών, ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος του κοιμητηρίου ως «Ιστορικός Τόπος» από το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και προστασία του κοιμητηρίου, μιας και εκεί βρίσκονται τα σημαντικότερα γλυπτά της Σκιάθου. Αυτό έγινε αρχικά με το αίτημα του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, υποβάλλοντας την άρτια και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της ιστορικού-αρχαιολόγου και επίτιμου μέλους του Συλλόγου, Συραϊνώς Κορωνιού-Διονυσίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως «Ιστορικός Τόπος» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στις συνεδριάσεις θα πάρουν μέρος μέλη του διοικητικού συμβουλίου από τις εξής χώρες: Σλοβενία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Νορβηγία, Αυστρία, Σερβία, Ρουμανία και Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου