ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μαθητές «ταξίδεψαν» στον Αρη

μαθητές-ταξίδεψαν-στον-αρη-478877

Στον Άρη «ταξίδεψαν» οι 320 μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Σκιάθου, την Παρασκευή 28 Απριλίου, με «κυβερνήτη», τον Δρ. Χρίστο Ξενάκη, αντιπρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Μέσα από την ομιλία του «Εξερευνώντας τον πλανήτη Άρη», ο κ. Ξενάκης με ιδιαίτερα εύληπτο τρόπο, χρησιμοποιώντας γραφικά, video από το αρχείο της NASA, φωτογραφίες υπερσύγχρονων τηλεσκοπίων, περιέγραψε τον πλανήτη, αναφέρθηκε στην αρειανή βαρύτητα και ατμόσφαιρα, στα ρεκόρ του Άρη (όπως το ψηλότερο όρος του ηλιακού μας συστήματος, το όρος Όλυμπος), στην πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον Άρη, και στα ερευνητικά προγράμματα μέσω αποστολών διαστημικών οχημάτων στον πλανήτη και τα σχέδια για τη δημιουργία συνθηκών ανθρώπινης διαβίωσης. Ο κ. Ξενάκης εντυπωσιάστηκε από το ενδιαφέρον και την προσήλωση των μαθητών.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κ. Ξενάκης γοήτευσε τους παρευρισκομένους με την ομιλία του με θέμα «Ο Γαλαξίας μας και οι άλλοι γαλαξίες», ο Γαλαξίας μας, όπως είπε, είναι ένας από τα δισεκατομμύρια γαλαξίες που υπάρχουν στο Σύμπαν, αλλά για εμάς είναι ξεχωριστός.

Τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αστρονόμιας, που για το φέτος ορίστηκε στις 29 Απριλίου. Την εκδήλωση προλόγισε ο Νίκος Πασχάλης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», ο οποίος ως ερασιτέχνης αστρονόμος, έχει εγκαταστήσει το αστεροσκοπείο Nunki στη Σκιάθο, και σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερευνά υπερκαινοφανείς αστέρες (Supernova), και στα μέσα του 2010, έγινε μέλος της ερευνητικής ομάδας υπερκαινοφανών του Tim Pucket.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» διατυπώνει θερμές ευχαριστίες «στον Χρίστο Ξενάκη, που παρά το απαιτητικό πρόγραμμά του ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά, τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου και ιδιαίτερα τη διευθύντρια του Γυμνασίου Ματίνα Ζαφειρίου και τον διευθυντή Λυκείου Λεωνίδα Τζαβαλιά, για τη σημαντική συνεργασία και την εταιρεία ΑΝΕΣ/ΠΡΩΤΕΣ, για την ευγενική χορηγία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου