ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανάδειξη μνημείων της Σκιάθου

ανάδειξη-μνημείων-της-σκιάθου-479902

Σημαντικές δραστηριότητες καταγράφονται στον απολογισμό δράσης του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», με πρωτοβουλία του οποίου και σε συνεργασία µε την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνηµείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, κατέστη δυνατός ο χαρακτηρισμός ως νεώτερων μνημείων των προτομών του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, καθώς επίσης και του Ηρώου Πεσόντων Πολέμου, από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία µε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για την εφαρµογή των µελετών αποκατάστασης του καθολικού της Μονής Εικονίστριας, τη σύνταξη των µελετών αποκατάστασης του καθολικού της Μονής Κεχριάς, την ένταξη σε πρόγραµµα συντήρησης, των τοιχογραφιών του καθολικού της Μονής του Αγίου Ιωάννη Παρθένη, τη συντήρηση σπάνιων εικόνων από τις συλλογές, του Μουσείου της Ιεράς Μονής Ευαγγελισµού της Θεοτόκου, και του ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, εξάλλου, η κήρυξη ως προστατευόµενων µνηµείων, του ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγία Λιµνιά) και του εξωκλησιού των Αγίων Φλώρου και Λαύρου.

Παράλληλα τα μέλη του Συλλόγου εντείνουν τις προσπάθειές τους σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, µε στόχο την ένταξη του έργου «Οικοτουριστικές διαδροµές Δήµου Σκιάθου», το οποίο είναι σε ώριµο στάδιο, σε πρόγραµµα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Η µελέτη του έργου προέκυψε από πρωτοβουλία και ενέργειες του Συλλόγου, όταν το 2006 προτάθηκε στην τότε Διεύθυνση του ΕΟΤ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, εξάλλου, η συνεργασία µε την οργάνωση «MONUMENTA», για την καταγραφή των παραδοσιακών κτηρίων του ιστορικού κέντρου της Σκιάθου, στο πλαίσιο του προγράµµατος «Καταγραφή και Ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα», το οποίο θα αναδείξει τα σημαντικά μνημεία του νησιού, που κουβαλούν ιστορία πολλών ετών.

Στο πεδίο της ιστορικής καταγραφής των μνημείων του νησιού εγγράφεται, εξάλλου, η προαναφερθείσα πρωτοβουλία χαρακτηρισμού ως νεωτέρων μνημείων των προτομών του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη και του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, όπως και το Ηρώο Πεσόντων Πολέµου, ως έργα µε σηµαντικές αναφορές για την τοπική ταυτότητα και την ιστορία του νησιού. Η πρόταση βασίστηκε στην επιστηµονική τεκµηρίωση της κ. Κορωνιού-Διονυσίου, Ιστορικού-Αρχαιολόγου, Επίτιµου μέλους του Συλλόγου.

Με απόφαση της υπουργού Πολιτισµού Λυδίας Κονιόρδου, που δηµοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4478-30/12/2016, τα γλυπτά τίθενται σε καθεστώς προστασίας από το Υπουργείο Πολιτισµού, δικαιώνοντας την πρωτοβουλία του Συλλόγου. Τα τρία γλυπτά εκφράζουν κυρίαρχες τάσεις της µεσοπολεµικής και µεταπολεµικής εικαστικής παραγωγής, όπως αυτή χρησιµοποιήθηκε προκειµένου να αναδείξει σηµαντικά ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα. Το ανάγλυφο πορταίτο του Αλ. Παπαδιαµάντη είναι έργο του γλύπτη Θωµόπουλου, φιλοτεχνηµένο τη δεκαετία του 1920, θεωρούνται από τα καλύτερα και πιο σηµαντικά του.

Η προτοµή του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη και το Ηρώο Πεσόντων Πολέµου είναι έργα του καταξιωμένου γλύπτη Νικόλαοου Παυλόπουλου, γνωστού ως Νικόλα και συγκαταλέγονται στα καλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά έργα του, ιδιαίτερα το Ηρώο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις ευρύτερες τάσεις της εποχής.

Στο πλαίσιο των ενεργειών, για την ανάδειξη και προστασία του Κοιµητηρίου µετά και την κήρυξή του ως «Ιστορικός Τόπος» (ΦΕΚ 357/9-10-2013) µε πρωτοβουλία και δαπάνη του Συλλόγου και την υποστήριξη του Δήµου Σκιάθου, πραγµατοποιήθηκαν εργασίες καθαρισµού και ευπρεπισµού στον χώρο.

Σε συνεργασία µε το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, αναπτύχθηκε μια σημαντική πρωτοβουλία που αφορά στον εντοπισµό και καταγραφή των χειροτεχνών λαϊκής τέχνης, µε τη βοήθεια ειδικών επιστηµόνων και εµπειρογνωµόνων, προκειµένου να χαρτογραφηθεί η σηµερινή υφιστάµενη εικόνα στοχεύοντας όχι µόνο στη διαφύλαξη και προβολή της κληρονοµηµένης γνώσης αλλά και στην ανανέωση της σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης πάνω στις παραδοσιακές τέχνες.

Η πολιτιστική φυσιογνωμία του νησιού αναδείχθηκε παράλληλα μέσω της διοργάνωσης της εκδήλωσης «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης – Νίκος Καζαντζάκης, δύο κορυφαίοι της λογοτεχνίας» σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με έδρα τη Γενεύη και τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου.

Τέλος, σημαντική θέση στη λίστα των δράσεων του Συλλόγου, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, κατέχει η θεσμοθετημένη ενότητα «Όλοι μαζί Σκιάθος καθαρή» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 96 εθελοντών και 592 μαθητών και η συμμετοχή στην πανελλήνια εθελοντική καμπάνια καθαρισμού «Let’s Do It» που κινητοποίησε δημιουργικά το έμψυχο δυναμικό του νησιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου