ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Υποψήφιοι «τρώνε» μίλια με το κουτάλι

υποψήφιοι-τρώνε-μίλια-με-το-κουτάλι-495254

Τη σύσταση και λειτουργία ενός επιπλέον εξεταστικού κέντρου για τις πανελλαδικές στη Σκόπελο, προκειμένου να απαλλαχθούν από την ταλαιπωρία της μετακίνησης με πλοία και ιπτάμενα δελφίνια οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ του νησιού, που αναγκάζονται να δίνουν εξετάσεις σε ΕΠΑΛ – εξεταστικό κέντρο στη Ν. Ιωνία, προωθεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Μόνο που η βούληση της τοπικής διεύθυνσης έρχεται σε «σύγκρουση» με οδηγία που εξέδωσε τη Μεγάλη Πέμπτη το Υπουργείο Παιδείας, δίνοντας γραμμή για… σύμπτυξη των εξεταστικών κέντρων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, πέρυσι λειτούργησαν 19 εξεταστικά κέντρα στον νομό για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων σε ισάριθμα γενικά λύκεια και δύο σε επαγγελματικά λύκεια, το 1ο και το 2ο της Ν. Ιωνίας.

Για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν στις 6 Ιουνίου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή της στο Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στη σύσταση ενός ακόμη εξεταστικού κέντρου, και ο αριθμός τους να αυξηθεί από τα 21 στα 22 σε όλο τον νομό.

Πρόκειται για ένα εξεταστικό κέντρο στη Σκόπελο που θα εξυπηρετεί τους υποψηφίους από το ΕΠΑΛ του νησιού. Είναι οι μοναδικοί υποψήφιοι σε όλο τον νομό, που αναγκάζονται να διανύουν ολόκληρα ναυτικά μίλια, ξυπνώντας από τα άγρια χαράματα ή και διανυκτερεύοντας την προηγούμενη των εξετάσεων στον Βόλο για να μπορέσουν να είναι εγκαίρως στο εξεταστικό κέντρο στη χερσαία Μαγνησία.

Σημειώνεται ότι εξεταστικά κέντρα, παρά το μικρό αριθμό υποψηφίων, λειτουργούν ακριβώς για να μην ταλαιπωρούνται οι υποψήφιοι, τόσο σε Αλόννησο όσο και στην Τσαγκαράδα.

Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας έδωσε οδηγία να διερευνηθεί η δυνατότητα σύμπτυξης των εξεταστικών κέντρων «όπου αυτό είναι εφικτό υπό την προϋπόθεση να μη δημιουργηθούν προβλήματα στους υποψηφίους και να μη διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία». Επιπλέον θέτει όρο, «ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων σε κάθε κέντρο να παραμείνει διαχειρίσιμος και περιορισμένος για πρακτικούς και παιδαγωγικούς λόγους».

Η οδηγία αναμένεται να παραληφθεί σήμερα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την επαναλειτουργία της υπηρεσίας, μετά τη γιορτή του Πάσχα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, μόλις έρθουν οι εγκύκλιοι από το υπουργείο, ξεκινά η διαδικασία ορισμού των εξεταστικών κέντρων, ακολουθούν οι επιτροπές των εξετάσεων, ο ορισμός των επιτηρητών και στην τελική ευθεία θα γίνουν οι ενημερώσεις για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στα εξεταστικά κέντρα. Φέτος μάλιστα πραγματοποιήθηκε και σεμινάριο για τον σκοπό αυτό, δεδομένου ότι κάθε χρόνο σημειώνονται περιστατικά λιποθυμιών υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα του νομού.

Στους 1.876 οι υποψήφιοι
Συνολικά στις πανελλαδικές εξετάσεις θα λάβουν μέρος φέτος από τη Μαγνησία 1.876 υποψήφιοι. Πρόκειται για 1.170 τελειόφοιτους των γενικών λυκείων και 297 αποφοίτους γενικών λυκείων περασμένων ετών και 348 τελειόφοιτους των επαγγελματικών λυκείων και 61 απόφοιτους των επαγγελματικών λυκείων περασμένων ετών.

Όπως φαίνεται από τις ομάδες προσανατολισμού από τις οποίες προέρχονται οι υποψήφιοι, οι μαθητές των γενικών λυκείων έχουν κάνει ξεκάθαρη στροφή από τις ανθρωπιστικές στις θετικές σπουδές.

Από το σύνολο των 1.170 τελειόφοιτων των γενικών λυκείων, οι 501 θα δώσουν εξετάσεις μέσα από την ομάδα των θετικών σπουδών. Ακολουθεί η ομάδα ανθρωπιστικών σπουδών με 411 υποψηφίους και η ομάδα οικονομίας και πληροφορικής, μέσω της οποίας κατέρχονται στο στίβο των πανελλαδικών 258 τελειόφοιτοι μαθητές.

Αντίστοιχες είναι και οι επιλογές υποψηφίων-αποφοίτων περασμένων ετών. Οι 126 από τους 297 προέρχονται από την ομάδα των θετικών σπουδών, οι 124 από τις ανθρωπιστικές και οι 47 από την ομάδα οικονομία και πληροφορικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου