ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διακεκριμένες προσωπικότητες στη Σκιάθο

διακεκριμένες-προσωπικότητες-στη-σκ-542546

Μια μοναδική περιήγηση στο έργο δύο εμβληματικών μορφών της ελληνικής λογοτεχνίας, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από την αναζήτηση των κοινών ανησυχιών και των ζητημάτων που τους απασχόλησαν, ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου.

Η εκδήλωση με τίτλο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης – Νίκος Καζαντζάκης, δύο κορυφαίοι της λογοτεχνίας», διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με έδρα τη Γενεύη και τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, συνεδρίων και ημερίδων για τον Νίκο Καζαντζάκη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από σχετικό αίτημα της ΔΕΦΝΚ, το 2017 ανακηρύχθηκε Έτος Νίκου Καζαντζάκη, και όλες οι εκδηλώσεις της ΔΕΦΝΚ τέθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου.

Για την οργάνωση της εκδήλωσης ο σύλλογος ανέπτυξε μια πολύμηνη συνεργασία, από τον Αύγουστο του 2016, με τη ΔΕΦΝΚ, τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον διακεκριμένο Σκιαθίτη μουσικό Αντώνη Μιτζέλο, ώστε να διαμορφωθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της ΔΕΦΝΚ, ο οποίος με την ομιλία του «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη: 29 χρόνια αφοσίωσης στον μεγάλο Κρητικό» παρουσίασε τη δράση της εταιρείας, η οποία με συνέπεια προβάλλει το έργο του οικουμενικού συγγραφέα, με εκδηλώσεις, εκδόσεις και συνέδρια σε όλο τον κόσμο.

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση και ψυχογραφική προσέγγιση των δύο συγγραφέων παρουσίασε ο έτερος κεντρικός ομιλητής, Ιωάννης Δ. Σόλαρης, με την ομιλία του: «Ο νοσταλγός Παπαδιαμάντης και ο αγωνιζόμενος Καζαντζάκης: Η λογοτεχνική συνάντηση». Ο κ. Σόλαρης, μέσα από μια συγκριτική μελέτη εμβληματικών έργων αλλά και ηρώων των του Καζαντζάκη και του Παπαδιαμάντη, ανέδειξε τα κοινά σημεία αλλά και τις διαφορετικές προοπτικές μέσα από τις οποίες παρατηρούν την κοινωνία και εκφράζουν της εκφάνσεις της.

Μια κοινή αγωνία των δύο μεγάλων λογοτεχνών, που αφορά στη σχολική ζωή, παρουσίασε με τη βοήθεια των μαθητών του λυκείου η φιλόλογος Μαλαμώ Σταμέλου. Η κ. Σταμέλου αρχικά παρουσίασε τα «Στιγμιότυπα από τη σχολική ζωή, στο έργο του Παπαδιαμάντη και του Καζαντζάκη», με τις αναφορές και τους σχολιασμούς των μεγάλων λογοτεχνών για το εκπαιδευτικό σύστημα, και στη συνέχεια οι μαθητές του λυκείου δραματοποίησαν με επιτυχία αποσπάσματα που παρακολουθούν τη σχολική ζωή, όπως την περιέγραψαν οι Παπαδιαμάντης και Καζαντζάκης.

Την ευθύνη της επιλογής και της επιμέλειας του θέματος που παρουσιάστηκε στο δεύτερο μέρος, θέματος που απασχόλησε και τους δύο μεγάλους συγγραφείς, είχε η Ασημίνα Σουλτάνη, φιλόλογος του Γυμνασίου Σκιάθου, με τη σκηνοθετική υποστήριξη της Ματίνας Ζαφειρίου, διευθύντριας του Γυμνασίου Σκιάθου. Ομάδα μαθητών και μαθητριών παρουσίασε αφιέρωμα με αναγνώσεις και δραματοποίηση κειμένων, με τίτλο «Από τη Στοιχειωμένη Καμάρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στον Πρωτομάστορα του Νίκου Καζαντζάκη». Στο δεύτερο αυτό μέρος, ο Σκιαθίτης συνθέτης και σολίστ Αντώνης Μιτζέλος ερμήνευσε για πρώτη φορά το μουσικό του έργο «Ο Πρωτομάστορας και η στοιχειωμένη καμάρα, σονάτα σε ρε ελάσσονα για κλασική κιθάρα και βιολί», εμπνευσμένο από την επιλογή των κειμένων της παρουσίασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου