ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στην Αυστραλία έφτασε η φήμη της Αλοννήσου

στην-αυστραλία-έφτασε-η-φήμη-της-αλονν-542557

«Αλόννησος, το όνειρο για τους φυσιολάτρες!». Μέσα από την εμβληματική αυτή περιγραφή, ο έγκριτος αυστραλιανός ταξιδιωτικός ιστότοπος «Traveller», τεκμηριώνει την επιλογή της Αλοννήσου στη δεύτερη θέση στη λίστα με τους 10 κορυφαίους ανεξερεύνητους νησιωτικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του αφιερώματος: «Τα ελληνικά νησιά που τείνουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, είναι εκείνα που βρίσκονται στα νότια της χώρας, ενώ λίγο πιο πάνω βρίσκεται το σύμπλεγμα των Σποράδων. Μεταξύ αυτών, η Αλόννησος είναι το όνειρο κάθε λάτρη της φύσης. Το θαλάσσιο πάρκο και το περιβάλλον αποτελούν επίγειο παράδεισο για τα πουλιά. Στη διάρκεια της θαλάσσιας εξερεύνησης του νησιού, μπορεί να δει κανείς δελφίνια, σπάνιες φώκιες και εντυπωσιακά γεράκια».

Είναι προφανές ότι ο ταξιδιωτικός συντάκτης της καθιερωμένης ιστοσελίδας, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον 660.000 επισκεπτών ανά μήνα, ξεχωρίζει τις ξεναγήσεις με σκάφη στην Αλόννησο, ως εμπειρία αναζήτησης δελφινιών, γερακιών και σπανίων ειδών φώκιας στο μεγαλύτερο Φυσικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας.

«Χωρίς αμφιβολία, η διάκριση της Αλοννήσου ανάμεσα στα 10 καλύτερα νησιά της Ευρώπης, ανταμείβει τις προσπάθειες των επαγγελματιών και κατοίκων, προβάλλοντας, όχι μόνο τον τόπο τους αλλά και όλη την Ελλάδα», τονίζει ο δήμαρχος του νησιού, Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος συνεχάρη το αυστραλιανό μέσο για την πρωτοβουλία, προσκαλώντας τους συντάκτες να ζήσουν την εμπειρία της Αλοννήσου αυτό το καλοκαίρι.

Συγχωνεύσεις δομών

Στο Δήμο Αλοννήσου περιέρχονται οι δράσεις και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Πολιτιστικών Αθλητικών και Κοινωνικών Δράσεων Αλοννήσου (ΟΠΑΚΔΑ), με στόχο την αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη, τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, αλλά και την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, σε μια εποχή κατά την οποία έχουν μειωθεί δραματικά οι κρατικοί πόροι.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την εισήγηση του δημάρχου Πέτρου Βαφίνη, αποφασίστηκε η κατάργηση – συγχώνευση του συγκεκριμένου νομικού προσώπου Δημοσίου Δικαίου και η ανάληψη εκπλήρωσης των σκοπών του από το Δήμο Αλοννήσου.

Ειδικότερα, ο ΟΠΑΚΔΑ, κατά κύριο λόγο υλοποιεί συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως το «Βoήθεια στο σπίτι», «Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (Κ.Δ.Α.Π)», «Παιδικός Σταθμός» και «Άθληση για όλους», τα οποία θα μεταφερθούν στο δήμο μαζί με το προσωπικό , ο οποίος και θα αποτελεί καθολικό διάδοχο αυτού.

Πέρα λοιπόν των υποχρεωτικών συγχωνεύσεων – καταργήσεων που προέβλεπε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ο Δήμος Αλοννήσου προχώρησε στη λύση και της δεύτερης κοινωφελούς επιχείρησης ΚΕΣΔΑ, που είχε ως μοναδική δράση τη δημοτική συγκοινωνία, η οποία μεταφέρθηκε στο δήμο, καθώς και στη λύση της ΔΕΥΑ, που είχε την ύδρευση και μεταφέρθηκε και αυτή στο δήμο. Με τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις εξοικονομήθηκαν αρκετά χρήματα αλλά και διασφαλίστηκαν όλες οι θέσεις εργασίας.

«Είναι πλέον γνωστό, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μεγάλες περικοπές, όχι μόνο στις χρηματοδοτήσεις των ΚΑΠ- ΣΑΤΑ κ.λπ., αλλά και σε αυτές που αφορούν τις κοινωνικές δομές όπως «Παιδικοί Σταθμοί» , «ΚΔΑΠ», «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λπ. με αποτέλεσμα οι δήμοι να καλύπτουν με δυσκολία το υπόλοιπο μέρος των εξόδων από ίδια έσοδα προκειμένου να κρατήσουν τις δομές ανοιχτές» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι με τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις εξοικονομούνται αρκετά χρήματα και διασφαλίζονται, παράλληλα, όλες οι θέσεις εργασίας.

Μετά την κατάργηση-συγχώνευση του ΟΠΑΚΔΑ στο Δήμο Αλοννήσου, υφίστανται πλέον δυο σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου