ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αγανακτισμένοι οι Αλοννησιώτες για το περιφερειακό ιατρείο

αγανακτισμένοι-οι-αλοννησιώτες-για-τ-560381

Πανελλήνια διάσταση έχει λάβει η αγανάκτηση του δημάρχου Αλοννήσου και της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το συνεχιζόμενο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Περιφερειακού Ιατρείου του νησιού, χωρίς ωστόσο να υπάρχει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- κάποια εξέλιξη ή απάντηση από την πολιτεία.

Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε προχθές δήμαρχος Αλοννήσου, ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου να στελεχωθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, αποτυπώνει την απογοήτευση που επικρατεί στην τοπική κοινωνία, καθώς το αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της δημοτικής αρχής.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ανέφερε ότι «είναι απογοητευτική η κατάσταση. Το νησί βρίσκεται στο έλεος του Θεού και η τοπική κοινωνία συνηγόρησε υπέρ της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσα, διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση». Παράλληλα ο κ. Βαφίνης ανέφερε ότι θα αναμένει την ανταπόκριση των αρμοδίων, τονίζοντας ωστόσο ότι «μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από την πλευρά της πολιτείας». Ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες που υπάρχουν μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, ο κ. Βαφίνης απάντησε αυτολεξεί: «Αυτό που περιμένω, είναι να με πάρει κάποιος αρμόδιος τηλέφωνο».

Ο δήμαρχος Αλοννήσου επανέλαβε ότι «η κατάσταση στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου είναι τραγική», ενώ προσέθεσε ότι « δεν νοείται λειτουργία ιατρείου εν απουσία ειδικευμένου ιατρού».

Ένα άτομο και συγκεκριμένα μια αγροτική γιατρός, έχει επωμιστεί το βάρος της εξαντλητικής εργασίας, σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα στο Περιφερειακό Ιατρείο της Αλοννήσου, το οποίο δεν διαθέτει ούτε νοσηλεύτρια και, κατά συνέπεια, το αίτημα της στελέχωσης, που έχει διατυπωθεί με αλλεπάλληλα υπομνήματα, καθίσταται πλέον επιτακτικό.

Οι ελλείψεις του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου

Υπενθυμίζεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου Αλοννήσου, καταγράφεται καταλεπτώς το πρόβλημα και τα κενά που υπάρχουν στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου σήμερα είναι η εξής: Κενή παραμένει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 η θέση Ιατρού Γενικής Ιατρικής (Διευθυντής). Κενή παραμένει η μία εκ των δύο θέσεων αγροτικών ιατρών από τις 22 Οκτωβρίου του 2016. Η μία προβλεπόμενη θέση παιδιάτρου παραμένει κενή από τον Νοέμβριο του 2013. Κενή παραμένει η θέση οδοντιάτρου από τις 2 Ιανουαρίου του 2012. Επίσης κενή παραμένει η θέση παρασκευαστή από τις 31 Ιανουαρίου του 2013. Η θέση της Μαίας «παραμένει κενή εδώ και πολλά χρόνια» όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαφίνης και προσθέτει: «η θέση της νοσηλεύτριας παραμένει κενή από τις 23 Δεκεμβρίου του 2016».

Στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου προβλέπεται ένας χειριστής ακτινολογικού μηχανήματος. Προσλήφθηκε χειριστής τον Ιούλιο του 2014, παρατάθηκε η σύμβασή της μέχρι το Ιούλιο του 2015, δόθηκε νέα παράταση για το 2016 και νέα παράταση μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Τέλος, η θέση του Οδηγού ασθενοφόρου είναι καλυμμένη, αλλά χρειάζεται και δεύτερος εποχικός, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αλοννήσου.

Στην ίδια μηνυτήρια αναφορά, ο Δήμαρχος Αλοννήσου επισημαίνει ότι: « Γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει αμέσως να στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, αλλά δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν ανταποκρίνονται στις συνεχείς εκκλήσεις μας και για τον λόγο αυτό ζητάμε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου