ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς του Κ.Υ. Σκιάθου: Δεν έχουμε άλλες… αντοχές

κραυγή-αγωνίας-από-τους-γιατρούς-του-κ-564488

Καμπανάκι από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Σκιάθου καθώς οι εφημερίες δεν βγαίνουν. Προκειμένου μάλιστα να μη μείνει ακάλυπτος ο τοπικός πληθυσμός, όπως γίνεται κάθε φορά, αναστέλλονται άδειες και ρεπό προκειμένου να μη δημιουργηθούν σοβαρότερα προβλήματα.

Την τραγικότητα της κατάστασης λόγω των δραματικών ελλείψεων περιγράφει ανάγλυφα η επιστολή που απέστειλαν μόλις αρχές Φεβρουαρίου οι ίδιοι οι γιατροί του Κ.Υ προς την 5η ΥΠΕ, και στην οποία περιγράφονται αναλυτικά όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις, και ζητείται να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό. Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί και στην Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας αλλά και στο Δήμο Σκιάθου.

Η κραυγή αγωνίας των γιατρών φαίνεται ότι αυτή τη φορά θορύβησε επιτέλους τους αρμοδίους και χθες μετέβησαν στο νησί ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Νέστορας Αντωνίου, και ο νέος υποδιοικητής αρμόδιος για θέματα των Κέντρων Υγείας, Δημ. Δημητριάδης, που συναντήθηκαν τόσο με το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας όσο και με τη δημοτική αρχή. Τα δύο θέματα που απασχόλησαν την ατζέντα των συζητήσεων αφορούσαν στην ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με προσωπικό αφενός, και αφετέρου τη «μεταφορά» του Κέντρου Υγείας στο νεοαναγερθέν κτήριο που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της 5ης ΥΠΕ είναι μέχρι το καλοκαίρι ενόψει και της τουριστικής περιόδου να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας στο νέο σύγχρονο κτήριο, όλα ωστόσο θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετακόμισης αφενός, αλλά και το σπουδαιότερο αφετέρου εάν θα στελεχωθεί το νέο κτήριο με επιπλέον προσωπικό που είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, από τις συζητήσεις που έγιναν το τοπίο παραμένει θολό ως προς το εάν τελικά η 5η ΥΠΕ θα προφτάσει εγκαίρως να φέρει εις πέρας το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, αφού όλα θα εξαρτηθούν από το θέμα της στελέχωσης αλλά και τη γραφειοκρατία που συνοδεύει την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα, εκτός από την έκφραση συμπάθειας και κατανόησης ως προς τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη ικανού αριθμού γιατρών για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η προφορική υπόσχεση που δόθηκε εκ μέρους των ανθρώπων της 5ης ΥΠΕ είναι ότι το θέμα θα τεθεί σε προτεραιότητα ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων επικουρικών γιατρών για το νησί.

Καίνε οι προσλήψεις

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, στη συνάντηση που έγινε με τους εκπροσώπους της 5ης ΥΠΕ, χωρίς να μασάνε τα λόγια τους κατέστησαν σαφές ότι με το υπάρχον προσωπικό η λειτουργία του Κ.Υ είναι δυσχερής και ότι οι εφημερίες δεν καλύπτονται για όλο το μήνα εάν ένας γιατρός θελήσει να κάνει χρήση της άδειας και των πολλών ρεπό που μαζεύονται λόγω υπεραπασχόλησης. Αυτό άλλωστε γίνονταν σαφές και στην επιστολή που είχε προηγηθεί της επίσκεψης των κ.κ. Ν. Αντωνίου και Δημ. Δημητριάδη, όπου αφήνονται σαφείς αιχμές «για αδιαφορία εκ μέρους της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ», γίνεται λόγος για «επισφαλή εφημέρευση του Κέντρου Υγείας» και υπογραμμίζεται ότι «δεν υπάρχουν άλλες αντοχές» εκ μέρους των γιατρών. Ενδεικτικά επίσης αναφέρεται ότι από αύριο Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, λόγω συμπλήρωσης του χρόνου υπηρεσίας στην ύπαιθρο, οι αγροτικοί γιατροί από 3 θα γίνουν 2 ως τα τέλη Μαρτίου, καθώς ο ένας θα αποχωρήσει. Σημειώνεται ότι στο Κ. Υ Σκιάθου υπηρετούν 4 επιμελητές γιατροί, 3 αγροτικοί και ένας παιδίατρος.

Η παράδοση παραλαβή του νέου κτηρίου

Το νέο Κέντρο Υγείας κτηριακά έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται άμεσα να γίνει παράδοση-παραλαβή από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αφού ολοκληρωθούν και οι τελευταίες συνδέσεις με το αποχετευτικό σύστημα. Οι γιατροί, ενόψει της λειτουργίας του στο νέο κτήριο, προτείνουν να ενισχυθεί το Κ.Υ με νέες ειδικότητες όπως καρδιολόγος και ορθοπεδικός, ενώ σε ό,τι αφορά στον μηχανολογικό εξοπλισμό, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, καθώς χρησιμοποιείται και στο υπάρχον Κέντρο Υγείας ακτινολογικό και βιοχημικό μηχάνημα, ενώ στις νέες εγκαταστάσεις θα μπορεί να αξιοποιηθεί και ο εξοπλισμός για οδοντιατρείο, που σήμερα παραμένει εκτός λειτουργίας – εφόσον βέβαια προσληφθεί και οδοντίατρος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου