ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προβολή του Μουσείου Ναυτικής παράδοσης Σκιάθου

προβολή-του-μουσείου-ναυτικής-παράδο-567384

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρύτερη προβολή του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου είναι το αφιέρωμα που παρουσιάζεται στο έγκυρο ηλεκτρονικό περιοδικό «Αρχαιολογία» κατόπιν ενεργειών και πρωτοβουλιών του προέδρου του Μουσείου, Γιάννη Παρίση.

Όπως επισημαίνεται στο αφιέρωμα, το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, ιδρύθηκε το 2015 και στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι του Δήμου Σκιάθου. Το Μουσείο μέσα από τις συλλογές του αφηγείται και μας ταξιδεύει στους δύο αιώνες Ναυπηγικής και Ναυτικής Ιστορίας της Σκιάθου.

Τα εκθέματα αφηγούνται τη μακρόχρονη ναυπηγική παράδοση των Σκιαθίτικων ταρσανάδων που βοήθησε στην ανάπτυξη της Σκιαθίτικης ιστιοφόρου ναυτιλίας μέχρι το 19ο αιώνα, όπως και τη μετεξέλιξή της στην ατμήρη ωκεανοπλόο ναυτιλία.

Η μόνιμη συλλογή απαρτίζεται από εξακόσια και πλέον εκθέματα, μεταξύ αυτών, ναυπηγικά εργαλεία, σχέδια και κατάστιχα κατασκευής ιστιοφόρων στους σκιαθίτικους ταρσανάδες, αναπαράσταση παραδοσιακής κοπής ναυπηγικής ξυλείας, μια σπάνια συλλογή μικροναυπηγικής όπως και πίνακες ζωγραφικής (τέλη 19ου αιώνα) σκιαθίτικων ιστιοφόρων.

Στο τμήμα της έκθεσης που παρουσιάζει την ποντοπόρο ναυτιλία, υπάρχουν ναυτικοί χάρτες, όργανα ναυσιπλοΐας και ημερολόγια (γέφυρας, μηχανής και ασυρμάτου), διπλώματα αξιωματικών και κατωτέρου πληρώματος, μια πλήρη αναπαράσταση γέφυρας πλοίου τύπου Liberty, ομοιώματα σκαφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καθώς και ένα μικρό αφιέρωμα στο υποβρύχιο «Κατσώνης», που βυθίστηκε ανοιχτά της Σκιάθου το 1943.

Το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου βρίσκεται στην ανατολική παραλία της Σκιάθου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 6945107626 και 24270 23504.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου