ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Απειλήθηκαν σπίτια από μεγάλη φωτιά στην Αλόννησο

απειλήθηκαν-σπίτια-από-μεγάλη-φωτιά-σ-577489

Πυρκαγιά απείλησε τη Στενή Βάλα –Ζητήθηκε ενίσχυση με καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση βόρεια του τουριστικού θερέτρου της Αλοννήσου Στενή Βάλα και απείλησε να κάψει εξοχικές βίλες.

Μέχρι και τις 3.40 το μεσημέρι το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων και οι υδροφόρες του δήμου Αλοννήσου πάλευαν με τις πύρινες φλόγες πλην, όμως, λόγω του δύσβατου της περιοχής το έργο της κατάσβεσης ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

Από τη δημοτική αρχή αναμενόταν να έρθουν για ενίσχυση δύο καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στη 1 το μεσημέρι, ενώ στο νησί έπνεαν άνεμοι, με ένταση που έφτανε τα 5 Μποφόρ.

Η φωτιά εκτιμάται ότι επεκτάθηκε από χωράφι λόγω αμέλειας και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Τόσο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και στη δημοτική αρχή Αλοννήσου σήμανε συναγερμός.

Ο δήμαρχος του νησιού, Πέτρος Βαφίνης, ανέφερε ότι το έργο της πυρόσβεσης δυσκόλευε το δύσβατο της περιοχής, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση σε πλαγιά και βουνό.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από εξοχικές βίλες, καθώς πέρασαν από τις αυλές των σπιτιών, όμως ευτυχώς το σύνολο των δυνάμεων πυρόσβεσης κατάφεραν να διασώσουν τις οικίες από βέβαια καταστροφή.

Το έργο της κατάσβεσης ήταν πιο εύκολο γύρω στις 3 το μεσημέρι οπότε οι ισχυροί άνεμοι υποχώρησαν και οι πυροσβέστες δεν είχαν απέναντί τους τον καιρό όπως συνέβη με την έναρξη της πυρκαγιάς στον πρώτο χρόνο που δυστυχώς είναι ο πλέον σημαντικός.

Η κινητοποίηση για την κατάσβεση της φωτιάς ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Γύρω στις 3 το μεσημέρι δέκα πυροσβέστες από Βόλο, Β’ ΒΙ.ΠΕ και Αλμυρό αποχώρησαν με λιμενικό σκάφος για να ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού.

Στις 5 το απόγευμα η φωτιά ήταν σε ύφεση καθώς έγιναν ρίψεις νερού από αέρος. Ενεργό μέτωπο της φωτιάς δεν υπήρχε, πλην όμως η κατάσβεση δεν είχε ολοκληρωθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου