ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καταγραφές ζημιών στην Αλόννησο και αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι πληγές

καταγραφές-ζημιών-στην-αλόννησο-και-α-577823

Αίτημα παράτασης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης – Με τη συνδρομή ειδικών οι αυτοψίες στα σημεία που έχουν πληγεί

Θέμα μείζονος προτεραιότητας αποτελεί η καταγραφή και αποκατάσταση των δεκάδων ζημιών που προκάλεσε στην Αλόννησο η σφοδρή χιονοθύελλα του περασμένου μήνα, με το δήμαρχο του νησιού, Πέτρο Βαφίνη, να υποβάλλει κατεπείγον αίτημα για παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Το νησί είναι κηρυγμένο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έως τις 6 Φεβρουαρίου, και ζητείται παράταση έξι μηνών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να καταγραφεί το σύνολο των ζημιών και να υλοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την ανάθεση των έργων αποκατάστασης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, υπογραμμίζει ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση των ζημιών, προκειμένου το νησί να είναι έτοιμο για να υποδεχθεί τους επισκέπτες της θερινής περιόδου.

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε όλο το νησί, με τη συνδρομή μηχανικών του Δήμου Βόλου, δεδομένου ότι ο Δήμος Αλοννήσου δεν διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφτηκε το νησί γεωλόγος, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία σε σημεία που έχουν υποστεί κατολισθήσεις, ενώ αναμένεται και μηχανικός για την αντίστοιχη καταγραφή προβλημάτων που πρέπει να διευθετηθούν, τόσο σε επίπεδο οδοποιίας, όσο και στους τομείς ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι υπεράνθρωπες προκειμένου το νησί να ανακτήσει και πάλι το βηματισμό του, ενώ όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αλοννήσου, οι αυτοψίες πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, με την εικόνα των ξεριζωμένων δέντρων να κυριαρχεί σε όλο το εύρος του νησιού.

Υποστελέχωση δήμου

Το πρόβλημα καθίσταται εντονότερο λόγω της υποστελέχωσης του Δήμου Αλοννήσου, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερο φόρτο εργασίας για το υπάρχον προσωπικό. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαφίνης, τόσο ο ίδιος, όσο και ο αντιδήμαρχος, Άγγελος Αργυρίου, αλλά και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Τσουκανάς, πέρα από τις αρμοδιότητές τους ως αιρετοί, συνδράμουν το δήμο και με διοικητική εργασία. Το αίτημα της στελέχωσης του Δήμου Αλοννήσου με επιπλέον προσωπικό έχει κατ’ επανάληψη τεθεί υπόψη της πολιτείας, αλλά παραμένει ακόμη σχέδιο επί χάρτου.

«Όλοι οι υπάλληλοι του δήμου είναι επιφορτισμένοι με επιπλέον τομείς πέραν των αρμοδιοτήτων τους ελλείψει προσωπικού» όπως σημειώνει ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι πολλαπλασιάζονται οι προσπάθειες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα καθημερινά αιτήματα των δημοτών και, παράλληλα, οι αιτήσεις των πληγέντων από τη χιονοθύελλα που έπληξε το νησί.

Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει να υποβάλλονται δηλώσεις για ζημιές σε ποιμνιοστάσια, αλλά και για οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές σε κτήρια, ενώ παράλληλα καταγράφονται οι ανάλογες δηλώσεις στον ΕΛΓΑ και για ζημιές σε ελαιόδεντρα και την αγροτική παραγωγή γενικότερα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, επισημαίνεται ότι «οι πολίτες του Δήμου Αλοννήσου που έχουν υποστεί ζημιές στην κύρια κατοικία τους (ιδιόκτητη ή ενοικιασμένη), στην οικοσυσκευή της κύριας κατοικίας τους, ή αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα (στέγασης – σίτισης) ή έχουν υποστεί σωματικές βλάβες, έπειτα από τις πρόσφατες έντονες χιονοπτώσεις κατά το χρονικό διάστημα από τις 6/1/2017 έως τις 12/1/2017, μπορούν να προσέλθουν στο Δημαρχείο (2ος Όροφος – Γραφείο Τεχνικής Υπηρεσίας, ώρες 8:00 – 14:00) και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, προκειμένου να εξεταστεί η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου