ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εφιάλτης για τις Σποράδες οι προβλέψεις για έντονες βροχοπτώσεις

εφιάλτης-για-τις-σποράδες-οι-προβλέψε-600262

Εφιάλτη συνιστά για την πολύπαθη Αλόννησο, αλλά και τη Σκόπελο, η πρόγνωση του καιρού. Σήμερα αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή. «Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τρέμει η ψυχή μου. Στο νησί υπάρχουν εκατομμύρια κυβικά χιονιού», η φωνή απόγνωσης του Δημάρχου Πέτρου Βαφίνη, που είδε το νησί να «θάβεται» κάτω από τόνους χιονιού και από σήμερα, να κινδυνεύει να «πνιγεί».

Η μάχη του αποχιονισμού στην χτυπημένη ανελέητα από το χιονιά Αλόννησο, δεν έχει ακόμη σταματήσει. Χθες, μηχανήματα κατάφεραν να απεγκλωβίσουν κτηνοτρόφο από την περιοχή Καστανιά, όπου το ύψος του χιονιού έφθασε τα τέσσερα μέτρα!

Σύμφωνα με τον κ. Βαφίνη, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, μέχρι να απεγκλωβιστούν όλες οι οικογένειες: τρεις οικογένειες στις Βαμβακιές και τον Αγ. Δημήτριο, κτηνοτρόφο και ένα ζευγάρι στο Παπί, τέσσερις οικογένειες κτηνοτρόφων στο Διάσελο, μία οικογένεια στον Αγιο Πέτρο και σπίτια στο Γέρακα. «Εκτίμησή μου είναι ότι αν δεν αλλάξει ο καιρός, γιατί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχουμε σύμμαχο τον καιρό, θα καταφέρουμε να φθάσουμε και στο τελευταίο σπίτι έως την Τετάρτη», ανέφερε ο κ. Βαφίνης, υπογραμμίζοντας ότι σε επικοινωνία που έχει μαζί τους ο Δήμος, δηλώνουν ότι είναι όλοι καλά και ότι αντέχουν.

Τα μηχανήματα του στρατού, του δήμου και ιδιωτών, εξακολουθούν να δουλεύουν ακατάπαυστα. «Αποχιονίσαμε τους οικισμούς, οι κεντρικοί δρόμοι και τα δρομάκια είναι προσβάσιμα. Αρχίσαμε να απομακρύνουμε και όγκους χιονιού και να κόβουμε δέντρα και κλαδιά για να μην βουλώσουν τα φρεάτια», περιέγραφε ο Δήμαρχος Αλοννήσου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο θα είναι περιορισμένες, ωστόσο, μίλησε για αποκάλυψη με το λιώσιμο του χιονιού, οικολογικής καταστροφής σε ό,τι αφορά τα δέντρα.

Αγωνία και στη Σκόπελο

Αγωνία και στη Σκόπελο για το σήμα που ήρθε από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας και μιλά για έντονες βροχοπτώσεις. «Φοβόμαστε για τα χειρότερα», είπε ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης.

Χθες στη Σκόπελο, άνοιξε ο δρόμος προς τρεις κτηνοτροφικές μονάδες που ήταν αποκλεισμένες σε Πύργο και Καρυά. Ανοιχτοί και προσβάσιμοι είναι πλέον όλοι οι δρόμοι, ακόμη και τα δρομάκια, ενώ μέσα στη χώρα, επιχειρούσαν χθες συνεργεία του δήμου με φτυάρια για να αποκαταστήσουν την πρόσβαση στα σπίτια, σε στενά που είχαν πρόβλημα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου