ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Η Σκιάθος τιμά τον Παπαδιαμάντη

η-σκιάθος-τιμά-τον-παπαδιαμάντη-611737

Εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη διοργανώνεται 105 χρόνια μετά τον θάνατό του, την Τρίτη 3 Ιανουαρίου στις 7 μμ στο Πνευματικό Κέντρο των ιερών ναών Σκιάθου, από το δήμο Σκιάθου και το Σπίτι-Μουσείο Παπαδιαμάντη.

Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής, περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, που θα ψαλεί στις 5.30 μμ στον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών. Στη συνέχεια, στις 7 μμ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση, κατά την οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο δήμαρχος Σκιάθου, Δημήτρης Πρεβεζάνος. Ακολουθεί ομιλία του π. Γεώργιου Σταματά με τίτλο «Ο Παπαδιαμάντης στην εποχή του», προβολή ντοκιμαντέρ «Ο Αγιος της Σκιάθου» του Νέστορα Μάτσα, ενώ ο μουσικός Αντώνης Κισσουράς, θα ερμηνεύσει μελοποιημένους στοίχους του Παπαδιαμάντη.

Στο μεταξύ, ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης διοργανώνονται από φορείς ανά την Ελλάδα, ενώ πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο αυτό, Παπαδιαμαντικό αφιέρωμα στην Κύπρο.

Το διήμερο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον «Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερο των Ελληνικών γραμμάτων» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κώστας Σοφιανός» του δήμου Αγίου Αθανασίου, στην Κύπρο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς που απηύθυναν οι δήμαρχοι Αγίου Αθανασίου Κυριάκος Χατζηττοφής και Σκιάθου Δημήτριος Πρεβεζάνος. Ακολούθησε χαιρετισμός και έναρξη των εργασιών της ημερίδας από τον Υπουργό παιδείας και πολιτισμού Δρ. Κώστα Καδή. Η εκδήλωση διανθίστηκε από ενδιαφέρουσες ομιλίες, που σκιαγράφησαν το έργο και την προσωπικότητα του Παπαδιαμάντη, θεατρικό δρώμενο και πολύ ευαισθησία.

Ο Παπαδιαμάντης απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1911, ύστερα από επιδείνωση της υγείας του. Η κηδεία του τελέστηκε μέσα στο πένθος όλων των απλών ανθρώπων του νησιού. Με την είδηση του θανάτου του, το πένθος έγινε πανελλήνιο. Εγιναν επίσημα μνημόσυνα στην Αθήνα, στην Πόλη, στην Αλεξάνδρεια και αλλού. Ορισμένοι ποιητές συνέθεσαν εγκωμιαστικά έργα (Μαλακάσης, Πορφύρας κ.ά.) και τα φιλολογικά περιοδικά της εποχής εξέδωσαν τιμητικά τεύχη, αφιερωμένα στη μνήμη του. Ο εκδοτικός οίκος Φέξη, λίγο αργότερα, άρχισε την έκδοση των έργων του, που έφτασαν τους έντεκα τόμους. Στα 1924, ο Ελευθερουδάκης εξέδωσε τα Άπαντά του με αρκετά ανέκδοτα διηγήματα. Το 1925 πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στη Σκιάθο, ενώ στις εφημερίδες «Ελεύθερον Βήμα» και «Πολιτεία» δημοσιεύτηκαν τα τελευταία άγνωστα διηγήματά του. Το 1933 έγιναν ομιλίες μπροστά στην προτομή του για το έργο του, με την παρουσία και συμμετοχή τετρακοσίων Γάλλων διανοούμενων που επισκέφθηκαν τη Σκιάθο, καθώς και εκατόν πενήντα Ελλήνων λογοτεχνών και άλλων θαυμαστών του. Διηγήματα του Παπαδιαμάντη άρχισαν να εκδίδονται στα γαλλικά και πολλοί Γάλλοι ελληνιστές ασχολήθηκαν πλατύτερα με το έργο του.

«Την χείρα σου την αψαμένην την κορυφήν του Δεσπότου…». Ήταν το αγαπημένο εκκλησιαστικό τροπάριο του Παπαδιαμάντη και αυτό επέλεξε να εκτελέσει η βυζαντινή χορωδία στο φιλολογικό μνημόσυνο που έγινε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1961 για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατό του. Εκείνη τη βραδιά, στην αίθουσα του «Παρνασσού» μίλησαν ο λογοτέχνης Γεώργιος Βαλέτας και ο Φώτης Κόντογλου για τη θρησκευτικότητα του «Αγίου» των ελληνικών γραμμάτων. Στη γενέτειρά του, τη Σκιάθο, οι εκδηλώσεις κράτησαν όλο το χρόνο, που είχε ονομαστεί «Ετος Παπαδιαμάντη». Τότε ενταφιάστηκε και η κάρα του Σκιαθίτη διηγηματογράφου που φυλασσόταν στον καθεδρικό ναό του νησιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου