ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τραγική η κατάσταση στα Γιούρα Αλοννήσου

τραγική-η-κατάσταση-στα-γιούρα-αλοννή-686667

Τραγική χαρακτηρίζεται η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο νησάκι των Γιούρων, με τα σπάνια ζώα που απαρτίζουν την πανίδα του νησιού, να κινδυνεύουν με αφανισμό, λόγω έλλειψης νερού και φροντίδας.

Το νησάκι του Θαλάσσιου Πάρκου, το οποίο ανήκει στο δημόσιο και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκεται κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού, καθώς δεν υπάρχει πλέον φύλακας, με αποτέλεσμα τα ζώα να μη βρίσκουν νερό για να επιβιώσουν. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί ταυτόχρονα οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες επίσης ανήκουν στο δημόσιο.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, επισημαίνοντας σε επιστολή που απέστειλε προχθές, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά τη συνταξιοδότηση των δυο μόνιμων φυλάκων που διέμεναν στο νησί και στη συνέχεια τη συνταξιοδότηση Θηροφυλάκων και Δασικών υπαλλήλων του Δασαρχείου Σκοπέλου, οι οποίοι επόπτευαν το νησί εκ περιτροπής, με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να χαρακτηρίζεται ως «τραγική».

Παράλληλα ο κ. Βαφίνης υπογραμμίζει ότι «οι κτιριακές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο νησί, σπίτια, καταφύγια, Εκκλησία, έχουν παραβιαστεί και λεηλατηθεί από αγνώστους, οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για τη συγκέντρωση νερού έχουν υποστεί ζημιές, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού (βρόχινου) για το πότισμα των αγριοκάτσικων, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφανισμού της σπάνιας ράτσας aegagrus Dorcas».

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο δήμαρχος Αλοννήσου επισημαίνει ότι το πρόβλημα εντείνεται διότι δεν αναπληρώθηκαν τα κενά που προέκυψαν μετά τη συνταξιοδότηση του φυλακτικού προσωπικού.

Το νησάκι, όπου βρίσκονται ανεκτίμητοι αρχαιολογικοί θησαυροί, όπως το περίφημο σπήλαιο του Κύκλωπα, ζητάει επειγόντως την παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να μην αποδεκατιστεί ο πληθυσμός της σπάνιας ράτσας αγριοκάτσικου, που ζει στα Γιούρα.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αλοννήσου

Το παραπάνω πρόβλημα επεσήμαναν, εξάλλου, τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλοννήσου, με ανάλογη επιστολή, στην οποία καθίσταται σαφές ότι μετά τη συνταξιοδότηση των δύο δασοφυλάκων είναι πλέον ορατός πλέον ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής καταστροφής των φυλακίων, ενώ εξέφρασαν την πρόθεση να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο, οικονομικό ή προσωπική εργασία, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί και να εκλείψει η εικόνα της εγκατάλειψης στα Γιούρα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου