ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τροποποίηση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους πλημμυροπαθείς της Σκοπέλου

τροποποίηση-ρύθμισης-ληξιπρόθεσμων-703847

Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πληγέντων κατοίκων της Σκοπέλου και για το διάστημα μετά τις 22 Σεπτεμβρίου 2015, ζητά με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος από τον Υπουργό Οικονομικών. Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο νησί της Σκοπέλου και οι πληγέντες κάτοικοι και επιχειρηματίες του νησιού προσπαθούν ακόμη να ορθοποδήσουν και να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και οφειλές. Η υπουργική απόφαση, με την οποία ορίζεται η διευκόλυνση των οφειλετών για το διάστημα μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου 2015, όπου συνέβησαν οι πλημμύρες, δεν εξυπηρετεί ιδιαίτερα το σκοπό αυτό καθώς οι ζημίες και οι υποχρεώσεις δημιουργήθηκαν μετά το πέρας των καταστροφών, ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η τροποποίησή της.

Η ερώτηση του βουλευτή αναφέρει τα εξής: «Έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση και μετά από συνεχείς οχλήσεις φορέων και πολιτών εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1121/16 (ΦΕΚ 2563 Β΄19-8-16) «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το Δήμο Σκοπέλου στις 22-9-15» από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι οι πληγέντες κάτοικοι και επαγγελματίες του νησιού θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές που τους επιβάρυναν μέχρι τις 22/9/2015, σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις. Για την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει να προηγηθεί αίτηση του οφειλέτη στη Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.

Εντούτοις, αίτημα των επαγγελματιών της Σκοπέλου ήταν η ρύθμιση των οφειλών και για το διάστημα από τις 22 Σεπτεμβρίου 2015 και έπειτα. Η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε στην αποκατάσταση του νησιού και στην ενίσχυση των πληγέντων κατοίκων και επαγγελματιών επέφερε αρνητικά αποτελέσματα, στην πορεία και τα κέρδη των επιχειρήσεών τους. Πολλοί εξ’ αυτών αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες αποτελούν απόρροια της μεγάλης καταστροφής που υπέστησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2015 και έπειτα, δεδομένου ότι αδυνατούν να ορθοποδήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληγέντες κάτοικοι της Σκοπέλου δεν απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ για το οικονομικό έτος 2015-2016, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 117 του Ν.4387/2016 ορίζεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μόνο για τις περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές λόγω σεισμού και όχι λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)Εάν προτίθεται να εξετάσει την τροποποίηση της απόφασης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πληγέντων κατοίκων της Σκοπέλου, ώστε να υπαχθούν σε αυτήν και οι οφειλές που προέκυψαν για το διάστημα από τις 22 Σεπτεμβρίου και έπειτα;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου