ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού στην Αλόννησο

αύξηση-του-θαλάσσιου-τουρισμού-στην-α-797112

Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού αναμένεται να δώσει το σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην περιοχή Βότση, καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία περισσότερα από 800 ιδιωτικά σκάφη προσέγγισαν την Αλόννησο στη διάρκεια του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφηκαν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αλοννήσου, με βάση τα λιμενικά τέλη που καταβλήθηκαν, 445 ιδιωτικά σκάφη έδεσαν στο λιμάνι του Πατητηρίου στη διάρκεια του Ιουλίου. Ο αριθμός των ιδιωτικών σκαφών που επισκέφτηκαν το νησί στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι, ωστόσο, διπλάσιος, αν συνυπολογιστούν τα σκάφη που ελλιμενίζονται παράλληλα σε άλλες παραλίες του νησιού, όπως η Στενή Βάλλα, τα Καλαμάκια και άλλες υπήνεμες ακτές.

Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι σημαντικές, δεδομένου ότι το αλιευτικό καταφύγιο Βότση, που αποτελεί όνειρο ετών για το νησί, θα αποσυμφορήσει το λιμάνι Αλοννήσου, καθώς ο αλιευτικός στόλος του νησιού, μεταφέρθηκε ήδη στη σύγχρονη υποδομή που εγκαινιάστηκε στην περιοχή Βότση, ανοίγοντας το δρόμο για την μελλοντική δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού καταφύγιου στο Πατητήρι.

Το αλιευτικό καταφύγιο με προϋπολογισμό 3.860.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αντικείμενο του έργου ήταν η επέκταση των υπαρχόντων προσήνεμου κατά 30 μ. και υπήνεμου μόλου κατά 54,50 μέτρων. Στο εσωτερικό του λιμένα κατασκευάστηκε νέο κρηπίδωμα για τη διαμόρφωση χερσαίας ζώνης και ράμπα ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών. Το αλιευτικό καταφύγιο εξοπλίστηκε με φανούς ναυσιπλοΐας, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι εναρμονισμένες με το περιβάλλον.

Στο μεταξύ, στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται, προκειμένου να μεταφερθούν στη θέση Σπαρτίνες, οι δραστηριότητες του εμπορικού λιμένα. Οπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ενός του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη για τη δημιουργία λιμανιού στη θέση Σπαρτίνες και αμέσως μόλις εγκριθεί, θα αναζητηθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος.

Η βασική πύλη εισόδου και εξόδου του νησιού είναι, άλλωστε, το λιμάνι και γι’ αυτό το λόγο δίνεται βαρύτητα στο συγκεκριμένο τομέα, διότι περικλείει και τον θαλάσσιο τουρισμό. Η συμμετοχή του νησιού σε εναλλακτικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο τον θαλάσσιο τουρισμό, όπως η πανελλήνια συνάντηση φουσκωτών σκαφών που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και οι εναλλακτικές διεθνείς εκθέσεις οι οποίες εντάσσονται στις στοχευμένεις δράσεις που υλοποιούνται, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου σχεδιασμού, ο οποίος αποσκοπεί στην περαιτέρω αύξηση των σκαφών που προσεγγίζουν το νησί.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου