ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νερό ανά δεύτερη ημέρα στην Αλόννησο

νερό-ανά-δεύτερη-ημέρα-στην-αλόννησο-808006

Νερό ανά δεύτερη ημέρα παίρνουν μέσω του δικτύου ύδρευσης του νησιού, κάτοικοι και επαγγελματίες της Αλοννήσου. Οι καθημερινές ανάγκες καλύπτονται μέσα από δεξαμενές στις οποίες συγκεντρώνεται το νερό της βροχής από τη χειμερινή περίοδο. Δεξαμενές διαθέτουν τόσο επιχειρήσεις όσο και νοικοκυριά… Στο νησί παράγονται μόλις 600 κ.μ. νερού ημερησίως όταν οι ανάγκες την καλοκαιρινή περίοδο ανέρχονται σε 1.200 κ.μ. κάθε μέρα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρήσεις πήραν νερό μέσω του δικτύου ύδρευσης για δύο ώρες για δύο ημέρες. Οι ανάγκες καλύφθηκαν από τις δεξαμενές. Ολοι οι οικισμοί υδροδοτούνται μέρα παρά μέρα. Κι αυτό γιατί το νερό δεν φθάνει.

Επαγγελματίες του τουρισμού που έχουν υψηλές πληρότητες μέχρι και τέλη Αυγούστου, ανησυχούν αν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, αν θα βγει «αναίμακτα» η σεζόν. «Εχουμε τις δεξαμενές γεμάτες, αλλά αν δεν υπάρχει συνεχής τροφοδότηση από το δίκτυο δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί», εκφράζουν φόβους επαγγελματίες.

Η Αλόννησος βιώνει επί χρόνια τον εφιάλτη με την έλλειψη νερού. «Το πρόβλημα υφίσταται και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Πασχίζουμε για να διαχειριστούμε σωστά το νερό», ανέφερε ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο έως και πέρυσι οι ανάγκες καλύπτονταν μέσα από γεώτρηση από την οποία παραγόταν 600 κ.μ. νερού την ημέρα. Εκτός από τη μικρή ποσότητα νερού και η ποιότητα ήταν υποβαθμισμένη. «Το νερό ήταν υφάλμυρο. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για ζημιές σε θερμοσίφωνες, πλυντήρια, μηχανήματα και είχαν δίκαιο», ανέφερε ο κ. Βαφίνης.

Φέτος τέθηκε σε λειτουργία μονάδα αφαλάτωσης που υδροδοτεί το νησί με ποιοτικό νερό και πάλι όμως δεν φθάνει. Παράγονται μόλις 700 κ.μ. ανά ημέρα, όταν οι ανάγκες είναι για την καλοκαιρινή περίοδο 1.200 κ.μ. νερού την ημέρα.

«Εχουμε χωρίσει τους οικισμούς στα δύο και δίνουμε νερό ανά δεύτερη ημέρα. Φοβόμαστε ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη κι ίσως χρειαστεί να δίνουμε νερό ανά τρίτη ημέρα», σημείωσε ο δήμαρχος.

Εκτός από λιγοστό όμως, το νερό φέτος -αν και ποιοτικό- είναι πανάκριβο. Για το νερό από γεώτρηση οι δημότες πλήρωναν ανάλογα με την κατανάλωση από 0,80 έως 2,20 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Για το νερό μέσω αφαλάτωσης οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν από 2,20 έως 2,90 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. «Το νερό είναι ακριβό, είναι όμως 100% πόσιμο», ανέφερε ο κ. Βαφίνης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και χρόνιο και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί. «Αν οι δημότες ανταποκριθούν στα υψηλά τιμολόγια και πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού, εμείς θα φροντίσουμε για την ενεργοποίηση και δεύτερης μικρότερης μονάδας αφαλάτωσης προκειμένου την επόμενη χρονιά να έχουμε και ποιοτικό νερό και επαρκή ποσότητα για τις ανάγκες μας», κατέληξε ο δήμαρχος Αλοννήσου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου