ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ελαιο από…δαμάσκηνο Σκοπέλου

ελαιο-απόδαμάσκηνο-σκοπέλου-246685

Εντονη δραστηριοποίηση του καλλιεργητή του νησιού Θανάση Γρυπιώτη στον τομέα της μεταποίησης

Καινοτόμο βήμα προς την κατεύθυνση της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης της παραγωγής δαμάσκηνων αποτελεί το πρόγραμμα εξαγωγής ελαίου από το κουκούτσι του καρπού, το οποίο προτίθεται να υλοποιήσει ο παραγωγός Θανάσης Γρυπιώτης, σε συνεργασία με καθηγητή Πανεπιστημίου. Το συγκεκριμένο καινοτόμο πρόγραμμα βρίσκεται σε εξελικτική φάση και στο πλαίσιο του ίδιου πρότζεκτ καταγράφεται η πρόταση εξαγωγής του προϊόντος στο εξωτερικό, προκειμένου να κατακτήσει και τις διεθνείς αγορές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Βασικό βήμα για την υλοποίηση του στόχου είναι ο προσδιορισμός των ιδιοτήτων του δαμασκηνέλαιου, προκειμένου να αποκτήσει επίσημη ταυτότητα, καθώς και η τυποποίησή του, καταρχήν ως τρόφιμο και στη συνέχεια για καλλυντική χρήση. Παράλληλα θα διερευνηθεί η προοπτική παραγωγής της καλύτερης ποιότητας ελαίου και η δημιουργία πιλοτικής μονάδας για την εξαγωγή του προϊόντος, με ουσιαστικό στόχο τη διεύρυνση των τρόπων χρήσης του ελαίου ως διατροφικό συμπλήρωμα και για την παραγωγή καλλυντικών.

Στους στόχους του κ. Γρυπιώτη είναι η ανάπτυξη πιλοτικής μονάδας εξαγωγής του δαμασκηνέλαιου, η πιστοποίηση του προϊόντος και η επιστημονική και επιχειρηματική του εκμετάλλευση του ελαίου για διάφορες χρήσεις, όπως τεχνική, καλλυντική, διατροφική κ.ά.

Ο δραστήριος δαμασκηνοπαραγωγός από τη Σκόπελο κινείται δυναμικά προς την κατεύθυνση της μεταποίησης, προκειμένου να αξιοποιηθεί το δαμάσκηνο Σκοπέλου για την παραγωγή τσίπουρου, μαρμελάδων, αλλά και δαμασκηνέλαιου από το κουκούτσι, το περίβλημα του οποίου θα αξιοποιηθεί ως θερμαντική ύλη.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γρυπιώτης, υπογράμμισε ότι «ο στόχος θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με καθηγητή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ο οποίος έχει εκπονήσει το σχετικό πρόγραμμα, προκειμένου να προωθηθεί στην εγχώρια αγορά και πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, το συγκεκριμένο προϊόν».

Ο Σκοπελίτης παραγωγός έχει ήδη πραγματοποιήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, προκειμένου να προβεί στην αγορά υπερσύγχρονου μηχανήματος για την εξαγωγή των κουκουτσιών από τα δαμάσκηνα, τα οποία είτε θα ψήνονται είτε θα αξιοποιούνται για την παραγωγή τσίπουρου ή μαρμελάδων, ενώ το περίβλημα από το κουκούτσι, θα τοποθετείται στη συνέχεια στους λέβητες.

Η διαδικασία εξαγωγής του δαμασκηνέλαιου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Σκόπελο, με την προοπτική να δοθεί ώθηση στον τομέα της μεταποίησης στο νησί. «Το πρόγραμμα είναι καινοτόμο και προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό το τοπικό προϊόν της Σκοπέλου και να λάβει προστιθέμενη αξία» όπως τόνισε ο ίδιος παραγωγός.

Στο μεταξύ, υπάρχουν προτάσεις για εξαγωγές δαμάσκηνου σε χώρες του εξωτερικού, σε Ευρώπη, Ρωσία και Αμερική και ο κ. Γρυπιώτης διερευνά τις προοπτικές που υπάρχουν στο συγκεκριμένο πεδίο.

Στην παρούσα πάντως φάση, ο δραστήριος παραγωγός θέτει στο επίκεντρο των προσπαθειών του την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου, την παραγωγή, δηλαδή, δαμασκηνέλαιου, ανοίγοντας ένα νέο, σημαντικό κεφάλαιο στην τοπική οικονομία του νησιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου