ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Τσουχτερά πρόστιμα για παραβάσεις σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων

τσουχτερά-πρόστιμα-για-παραβάσεις-σε-243678

Με πρόστιμα που φθάνουν και τις 5.000 ευρώ απειλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που παραχώρησαν χώρους τους ή ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση και δεν φορολογήθηκαν για τα κέρδη τους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να ενεργοποιήσει άμεσα ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της οποίας όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb αλλά και άλλων πλατφόρμων, θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες ή τους χώρους που ενοικιάζουν, τα ονόματα των πελατών τους και το χρονικό διάστημα των συμφωνητικών.

Στη Μαγνησία οι βραχυχρόνιες μισθώσεις εκτιμάται ότι πέρυσι το καλοκαίρι ήταν εκατοντάδες. Σύμφωνα με στοιχεία από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, τα βοηθητικά καταλύματα που χρησιμοποιήθηκαν για βραχυχρόνια μίσθωση το περσινό καλοκαίρι ήταν μόνο στη χερσαία Μαγνησία περίπου 3.200.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από το τοπικό παράρτημα του ΕΟΤ, δεν υπάρχει καθόλου εικόνα για τα στοιχεία των ιδιοκτητών των εν λόγω βοηθητικών καταλυμάτων.

Οι εκμεταλλευτές αυτών των καταλυμάτων οφείλουν μετά από ένα μήνα από τη σύναψη των συμφωνητικών να δηλώνουν τις κατά τόπους εφορίες τα συμφωνητικά που συνάπτουν.

Οι ξενοδόχοι, οι οποίοι χαιρετίζουν την απόφαση της ΑΑΔΕ, λένε ότι οι εκμεταλλευτές αυτών των ακινήτων μπορούν πολύ εύκολα να φοροδιαφύγουν, καθώς εναπόκειται στον κάθε ένα ξεχωριστά να κάνει γνωστή αυτή τη δραστηριότητά του, ενώ είναι και αρκετές οι περιπτώσεις που τουρίστες, κυρίως Έλληνες, αρνούνται να δώσουν τα ΑΦΜ τους, παρά το γεγονός ότι αυτό απαιτεί η κείμενη νομοθεσία.

«Η πλατφόρμα διαμερισμού της οικονομίας θα έπρεπε να έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τρέχουν εδώ και τρία χρόνια, ενώ ο νόμος για την εφαρμογή τους θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Μάιο» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Λεβέντης.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο αντίκτυπος στον χώρο από εκείνους που λειτουργούν παράνομα είναι πολύ μεγάλος. «Δεν είναι μόνο η απώλεια του τζίρου, αλλά και ο ανταγωνισμός που δημιουργούν προς τους νομίμους λειτουργούντες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΑΑΔΕ, η ενεργοποίηση της επίμαχης ηλεκτρονικής εφαρμογής βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητα τους εκεί, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, ετοιμάζονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να εντοπίζει περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας όπως:

– Τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων που δεν έχουν εγγραφεί στο «μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής» της ΑΑΔΕ. O αριθμός εγγραφής στο Μητρώο υποχρεωτικά συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου σε εμφανές σημείο στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής. Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθωμένο ακίνητο.

– Περιπτώσεις που υπερβαίνουν τις δύο οι μισθώσεις ακινήτων ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου δικαιούχου εισοδήματος όπως προβλέπει ο νόμος. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Τουρισμού αναμένεται να καθοριστούν συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές στις οποίες θα ισχύουν πιο συγκεκριμένοι περιορισμοί.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου