ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Οι τράπεζες δεν θα βγάζουν στο σφυρί ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 €

οι-τράπεζες-δεν-θα-βγάζουν-στο-σφυρί-ακ-278181

Κατοικίες με αξία κάτω των 300.000 ευρώ θα γλιτώνουν τον πλειστηριασμό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να θέσουν τον πήχη υψηλότερα, προστατεύοντας όλα τα ακίνητα αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι τραπεζίτες συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομίας και συζητήθηκε να εξαιρεθούν από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πρώτες κατοικίες, εξοχικά και κάθε άλλου είδους ακίνητα με αξία μέχρι 300.000 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για ακίνητα που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι δέσμευση των τραπεζών έναντι του SSM είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 11,5 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποιήσεων (πλειστηριασμών) μέχρι τα τέλη του 2019.

Για να γίνει αυτό, ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από τον ερχόμενο μήνα παρά τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις που ενεργοποίησαν νέες ασφυκτικές πιέσεις απ’ τον Επόπτη. Εξάλλου το μήνυμα που εστάλη από τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος ήταν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους πλειστηριασμούς, έναντι άλλων μορφών ρυθμίσεων, όπως είναι οι διαγραφές ή το κούρεμα ενός δανείου. Ήδη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες δίδοντας τις πρώτες εντολές προς δικαστικούς επιμελητές να συντάξουν πρόγραμμα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Πρόκειται για ακίνητα που έχουν βγει σε πλειστηριασμό στο παρελθόν, αλλά τελικώς δεν εκπλειστηριάστηκαν λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων. Να σημειωθεί ότι το στοκ των ακινήτων προς πλειστηριασμό ξεπερνά τις 15.000, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3.700 περίπου που έχουν λάβει ημερομηνία για τους προσεχείς μήνες.

Παράλληλα ενεργοποιείται σχέδιο για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, κοινώς των «μπαταχτσήδων», των ανθρώπων δηλαδή που αντικειμενικά ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα, αδιαφορούν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν το δάνειο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες το κυνήγι θα είναι στοχευμένο, οι τράπεζες διασταυρώνουν πληροφορίες και στοιχεία, και ήδη έχουν εντοπιστεί όλες εκείνες οι περιπτώσεις στις οποίες οι τράπεζες μπορούν να προβούν σε δυναμικές διεκδικήσεις.

Τρίτον, επιταχύνονται οι πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων.

Πηγή: newmoney.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου