ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Νέα παράταση για τους δασικούς χάρτες ζητούν αγρότες και ιδιώτες

νέα-παράταση-για-τους-δασικούς-χάρτες-294568

Νέα πολιτική παρέμβαση προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Περιβάλλοντος κ.κ. Σταθάκη και Φάμελλο ζητούν οι Ενώσεις Αγροτών, αλλά και πολλοί άλλοι πολίτες, ζητώντας επίσης τη συνδρομή των βουλευτών Μαγνησίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν πρόλαβαν να καταθέσουν την αντίρρησή τους κατά του αναρτημένου δασικού χάρτη Μαγνησίας, αφού η προθεσμία έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου και το ηλεκτρονικό σύστημα πλέον δεν δέχεται την καταχώρηση νέων ενστάσεων.

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκύπτει ότι περίπου 7.500 αντιρρήσεις κατατέθηκαν ηλεκτρονικά από τη Μαγνησία, αριθμός πολύ χαμηλός σε σχέση με την πραγματικότητα, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 25.000 αντιρρήσεις αφορούν στη Μαγνησία, δηλαδή ουσιαστικά ένα ποσοστό 30% δεν πρόλαβε να καταθέσει αντίρρηση.

Η αναγκαιότητα για να δοθεί παράταση σύμφωνα με τους θιγόμενους στη Μαγνησία είναι μεγάλη, διότι ο περισσότερος κόσμος κατάλαβε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ιδιοκτησία του μετά τις 20 Αυγούστου, όταν ενημερώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι καλλιέργειες τους εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και πρέπει να κάνουν ένσταση.

Επίσης χιλιάδες αγρότες κυρίως στον Αλμυρό και στο Βελεστίνο δεν μπόρεσαν να κάνουν αντίρρηση, διότι τα χωράφια τους βρίσκονται σε περιοχές αναδασμού και το αρμόδιο τμήμα αφενός είναι υποστελεχωμένο και αφετέρου δεν δίνει σχετική βεβαίωση για να προχωρήσουν σε ατελώς αντίρρηση.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου εξάλλου δεν έχει ακόμη αποστείλει τα ακριβή όρια των οικισμών καθώς και τα όρια των οικιστικών πυκνοτήτων, με αποτέλεσμα ιδιοκτησίες με κτίσματα να συμπεριλαμβάνονται στα δασικά τμήματα.

Σύμφωνα με τους θιγόμενους, είναι άδικο για τη Μαγνησία να λήγει η προθεσμία ταυτόχρονα με άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα Μεσσηνία, Λακωνία, Κατερίνη κλπ, όπου η προθεσμία αντιρρήσεων έτρεχε από τον Ιανουάριο, δηλαδή ένα μήνα πριν από τη Μαγνησία, καθώς στον νομό οι αντιρρήσεις ξεκίνησαν να υποβάλλονται από τις 10 Φεβρουαρίου και έπειτα.

Σημειώνεται επίσης πως πολλοί πολίτες, κυρίως μεγάλων αγροτεμαχίων περίμεναν μέχρι τελευταία στιγμή την κατάργηση του παραβόλου, μετά και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, γιατί αδυνατούσαν να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στο παράβολο που φτάνει μέχρι τα 3.300 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα το ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στον φόρτο εργασίας τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν έγκαιρα την αντίρρηση πολλοί πολίτες.

Τέλος, ενώ μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου τα σημεία υποδοχής στα κατά τόπους Δασαρχεία της Μαγνησίας πληροφορούσαν τους πολίτες ότι δεν θα δεχθούν αντιρρήσεις αν το παράβολο δεν πληρώθηκε την ημέρα λήξης της προθεσμίας (δηλαδή μέχρι τις 25/09), προχθές αργά το απόγευμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε τις δασικές υπηρεσίες ότι θα είναι δυνατή η οριστικοποίηση αντιρρήσεων οι οποίες υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, εφόσον η καταβολή του αναλογούντος ειδικού τέλους θα πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου