ΕΛΛΑΔΑ

WWF Ελλάς: Ο Υπ. περιβάλλοντος παρακάμπτει το ΣτΕ και δημιουργεί «τρύπιους» δασικούς χάρτες

wwf-ελλάς-ο-υπ-περιβάλλοντος-παρακάμπτε-322127

«Δυστυχώς ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, κ. Φάμελλος, φαίνεται ότι αδυνατεί να ξεφύγει από πρακτικές του παρελθόντος και με προχθεσινή τροπολογία του (1246/98) σε άσχετο νομοσχέδιο, ζητάει από τη Βουλή να εγκρίνει με νόμο αντισυνταγματική υπουργική απόφαση που «βολεύει» αυθαίρετους οικισμούς σε δασική γη.

Η υπουργική απόφαση για τις «οικιστικές πυκνώσεις» που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2016 (ΦΕΚ ΑΑΠ 145) έχει προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης από το WWF Ελλάς και άλλους φορείς. Τον περασμένο Ιούλιο, το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι παραβιάζει δύο άρθρα του Συντάγματος και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Επιχειρώντας να παρακάμψει τη Δικαιοσύνη, ο υπουργός κατέθεσε προχθές την ίδια υπουργική απόφαση στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας της τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο, ζητώντας από τους βουλευτές να συνεργήσουν στην τακτοποίηση αυθαίρετων οικισμών σε δασική γη, ενώ εκκρεμεί η τελική απόφαση του ΣτΕ.

Γιατί ο υπουργός δεν θέλει να εκδοθεί η οριστική απόφαση για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων αυτών; Λίγες μόνο μέρες μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, γιατί βιάζεται να διευκολύνει όσους έχουν αυθαίρετα οικοδομήσει μέσα σε δάση;

Το WWF Ελλάς θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον δασικό πλούτο της χώρας απέναντι στην παρανομία, την αυθαιρεσία και το πελατειακό κράτος. Παράλληλα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το μόνο πραγματικό «όπλο» που έχει ο πολίτης στα χέρια του – το δικαίωμα να προσφεύγει στα δικαστήρια, και να ζητά την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος».

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου