ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Βάζουν πωλητήριο λόγω… φόρου

βάζουν-πωλητήριο-λόγω-φόρου-363071

Πωλητήριο σε περισσότερα από 20.000 ακίνητα υπολογίζεται ότι έχουν βάλει ιδιοκτήτες που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ εκτιμάται ότι το 20% των πωλητηρίων που μπαίνουν σε ακίνητα της Μαγνησίας, οφείλεται στην αδυναμία καταβολής του φόρου. Ο φόβος της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων λόγω οφειλών, είναι ο βασικότερος λόγος που οδηγεί δεκάδες ιδιοκτήτες στην συγκεκριμένη λύση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το πωλητήριο είναι λύση ανάγκης που «ευνοείται» από τις κοινωνικές και ευρύτερα χαλεπές οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, δημιουργώντας νέα δεδομένα και στον κλάδο της αγοράς και πώλησης γης και ακινήτων.

«Το φαινόμενο είναι σχετικά καινούργιο, καθώς συνέβαινε σπάνια παλιότερα», όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Στάθης Τράκας, αντιπρόεδρος του Σωματείου Κτηματομεσιτών Μαγνησίας. Ο ίδιος τονίζει παράλληλα ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν σε δελεαστικές προσφορές, προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές και να ανασάνουν οικονομικά.

Κατά κανόνα, τα προς πώληση ακίνητα είναι μεγάλης ηλικίας και σπάνια αποτελούν την κύρια κατοικία των ιδιοκτητών. Στόχος είναι η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων για την εξασφάλιση χρημάτων, τα οποία θα επιτρέψουν στους άμεσα ενδιαφερόμενους να μειώσουν το ύψος των οφειλών τους και να καλύψουν τα δάνειά τους για τα επόμενα χρόνια, παράλληλα δε και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές πώλησης σε ικανοποιητικό επίπεδο, κυρίως στις γκαρσονιέρες και τα μικρά δυάρια, τα οποία είναι κατά κανόνα πιο εμπορεύσιμα σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα. Οι τιμές πώλησης, ωστόσο, είναι φθηνότερες σε σύγκριση με τις εποχές πριν από την κρίση και ευθυγραμμίζονται με την προσπάθεια πολλών Βολιωτών να εξασφαλίσουν ρευστό, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Στο μεταξύ, εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για παραθαλάσσια οικόπεδα και εξοχικές κατοικίες στην περιοχή της Μαγνησίας και κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Οι Ευρωπαίοι που επισκέπτονται τακτικά τη Μαγνησία στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε γη, ενώ διαθέτουν κατά μέσο όρο γύρω στις 100.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον από την πλευρά των Ελλήνων, αντίστοιχα, είναι υποτονικό, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Τράκας, οι αγοραστές ή όσοι παίρνουν την απόφαση να επενδύσουν τις οικονομίες τους, στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε ακίνητα δεκαπενταετίας, διότι η ανοικοδόμηση έχει πλέον «παγώσει» λόγω της ύφεσης. Ο ίδιος εκτιμά, παράλληλα, ότι οι τιμές θα σημειώσουν και νέα μείωση στο εγγύς μέλλον, στο πλαίσιο της γενικότερης περιορισμένης εικόνας που παρουσιάζει η κτηματαγορά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου