ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Στις 3.000 τα βοηθητικά καταλύματα στην Μαγνησία

στις-3-000-τα-βοηθητικά-καταλύματα-στην-μα-370211

Τεράστιες οι απώλειες των επαγγελματιών τουρισμού από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, στην ηπειρωτική Μαγνησία αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 3.000 βοηθητικά καταλύματα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για τη νόμιμη εκμετάλλευσή τους από τον Μάιο του 2017, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο κατά πόσο φορολογούνται οι εκμεταλλευτές τους, εν αντιθέσει με τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων καταλυμάτων, οι οποίοι και ΦΠΑ καταβάλλουν και φορολογούνται για κάθε δραστηριότητά τους.

Ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Λεβέντης, καταγγέλλει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων έχουν κυριολεκτικά απορρυθμίσει τη νομιμότητα της διαμονής. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, εναπόκειται στους εκμεταλλευτές των βοηθητικών καταλυμάτων να υποβάλλουν δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων ακίνητης περιουσίας. Το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο τον έλεγχο για τη φορολογία των εισοδημάτων που προκύπτουν, καθώς οι εκμεταλλευτές τους δεν κατηγοριοποιούνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα -αφού δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί το Μητρώο- αλλά οι δηλώσεις τους συμπεριλαμβάνονται μεταξύ του συνόλου των ιδιωτών.

«Πρέπει άμεσα να βρεθεί μία λύση και να υπάρξει ισονομία και ισομέρεια στους όρους που φορολογείται ένα ξενοδοχείο και ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο, με τους όρους με τους οποίους φορολογείται ένα ακίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης», λέει ο κ. Λεβέντης, ο οποίος εκτιμά ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν πάρει το 40% των εσόδων των τουριστικών καταλυμάτων. Ο αντίκτυπος στα ξενοδοχεία προσωρινά -όπως εκτιμά ο ίδιος- είναι μικρότερος, όμως κι εκεί υπάρχουν μεγάλες απώλειες, καθώς σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στην Αθήνα, υπάρχει αξιοποίηση υπερπολυτελών ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στους επαγγελματίες τουρισμού υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια. «Εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ενδεχομένως πολλά από τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης να φορολογούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Αρκετοί όμως είναι σίγουρο ότι κρύβονται πίσω από τους πολλούς. Επιπλέον, τόσο ο Έλληνας όσο και ξένος δεν ενδιαφέρεται να πάρει αποδείξεις για το ενοίκιο που πληρώνει. Το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό και δύσκολο να ελεγχθεί», είπε ο ίδιος.

Ερωτήματα για τους ελέγχους

Εξάλλου, τον προβληματισμό τους για τους ελέγχους των εν λόγω ακινήτων εκφράζει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης. «Η απορία μας είναι πότε θα ελεγχθούν όλοι αυτοί που νοικιάζουν καταλύματα με βραχυχρόνιες μισθώσεις παράνομα ή νόμιμα», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το φαινόμενο προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Στη Μαγνησία η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έχει παρουσιαστεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. «Αν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, σε λίγο τα έσοδα αυτών των καταλυμάτων θα φτάσουν τα έσοδα των ξενοδοχείων», εκτιμά ότι ίδιος, επισημαίνοντας ότι τα εν λόγω ακίνητα ξεφυτρώνουν καθημερινά σαν τα μανιτάρια.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν είναι αντίθετοι με την εκμετάλλευση ακινήτων με βραχυχρόνιες μισθώσεις. Λένε όμως ότι πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να φορολογούνται. «Εμείς ορθώς ελεγχόμαστε καθημερινά για την καταβολή του ΦΠΑ, την υποβολή στοιχείων για κάθε παροχή υπηρεσίας. Καταδικάζουμε τη φοροδιαφυγή, όμως είναι απορίας άξιο αν η νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εφαρμόζεται όπως ακριβώς είχε προβλεφτεί» τονίζει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου