ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μαρία Σαμαρά: Στον αέρα τα κτίσματα στον Δήμο Ζαγοράς –Μουρεσίου

μαρία-σαμαρά-στον-αέρα-τα-κτίσματα-στο-426188

Στον αέρα βρίσκονται τα κτίσματα στον Δήμο Ζαγοράς –Μουρεσίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» Μαρία Σαμαρά, η οποία κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς –Μουρεσίου για καθυστέρηση στη δήλωση των σχεδίων των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις, στο πλαίσιο της ανάρτησης των δασικών πινάκων.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η κ. Σαμαρά αναφέρει: «Και οι δημότες θα πληρώσουν την… νύφη καθώς ο Δήμος καθυστερεί την δήλωση των σχεδίων των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις, στο πλαίσιο της ανάρτησης των δασικών πινάκων.

Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου, αν και έληξε ο προβλεπόμενος χρόνος υποβολής των σχεδίων στο Κτηματολόγιο, αδιαφόρησε, αφήνοντας επί της ουσίας “ακάλυπτη” την κατοικία των δημοτών του που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου και σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων, υποχρεώνοντας εκ των πραγμάτων τους δημότες να αναλάβουν οι ίδιοι δράση, προκειμένου να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους.

……Να σημειωθεί ότι το αρμόδιο υπουργείο είχε κρούσει το “καμπανάκι” για τις στρεβλώσεις που παρουσιάζονται στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις σε αδιαφορία κάποιων δήμων (ανάμεσα τους και ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου) ωθώντας εν μέρει τους πολίτες σε υποβολή αντιρρήσεων και σε οικονομική επιβάρυνση. Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου καθυστέρησε ιδιαίτερα θίγοντας τα συμφέροντα των πολιτών στις οικιστικές πυκνώσεις”.

Η Δημοτική αρχή τίθεται ενώπιον των ευθυνών της παρότι έληξε η χρονική παράταση που είχε δοθεί με το Νόμο 4467/17, διαπιστώνεται ότι ο Δήμος δεν έχει προβεί στις απαραίτητες νομοθετημένες, εδώ και ένα χρόνο, υποχρεώσεις του για το έργο των δασικών χαρτών.

Με την επιλογή της καθυστέρησης και της άρνησης συνεργασίας ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών του και τους ωθεί στο δρόμο της υποβολής αντιρρήσεων, υποχρεώνοντάς τους και στην καταβολή διαφόρων σημαντικών ποσών για τις αντιρρήσεις, τα οποία, εφόσον είχαν οριοθετηθεί οι οικισμοί και οι πυκνώσεις, δεν θα ήταν αναγκαία.

Παράλληλα, δυσχεραίνεται και το έργο των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων που θα υποχρεωθούν να ελέγξουν περιπτώσεις δόμησης, ενώ ο νομοθέτης επέλεξε να εξεταστούν αυτές οι περιοχές με πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια σε επόμενο χρονικό στάδιο, και να προχωρήσει η κύρωση των δασικών χαρτών στον εκτός οικισμών χώρο.

Πρόκειται δυστυχώς για μια σοβαρότατη δυσμενή εξέλιξη που αποδεικνύει περίτρανα, για ακόμη μια φορά, τον αποσπασματικό και πρόχειρο τρόπο με τον οποίο πορεύεται η σημερινή δημοτική αρχή Ζαγοράς Μουρεσίου διότι αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση οικιστικών πυκνώσεων θέτει σε κίνδυνο την προστασία των ‘περιοχών κατοικίας ‘σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου.

Παρόλο που βρήκε γερή παρακαταθήκη και εργαλεία ανάπτυξης από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές , ολοκληρωμένο ΣΧΟΑΠ πρώην δήμου Μουρεσίου (Ανήλιο, Κισσός, Αγιος Δημήτριος, Άγιος Ιωάννης, Μούρεσι, Τσαγκαράδα, Ξουρίχτι) και υπο εξέλιξη ΓΠΣ (πολεοδομικό σχέδιο) πρώην Δήμου Ζαγοράς (Ζαγορά, Μακρυρράχη, Πουρί, και οι οικισμοί αυτών Οβριός, Ανάληψη , Αγιοι Σαράντα, Καράβωμα ) τα οποία έπρεπε να έχει αξιοποιήσει.

Η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» είχε καταθέσει εγκαίρως συγκεκριμένη πρόταση και είχε εγκαίρως επισημάνει την ανάγκη λύσεως για την οριοθέτηση οικισμών (ενόψει της ανάρτησης δασικών χαρτών και για τα εντός οικισμού ακίνητα του δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου) προτείνοντας να θεωρηθούν πριν από την οριστική ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών όλα τα όρια οικισμών και σχεδίων πόλεως από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και να εξασφαλιστούν οι περιουσίες των κατοίκων , δημοτών και ετεροδημοτών του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου από τα προβλήματα που προκύπτουν καθώς επίσης να διορθωθούν και τα λάθη στα όρια των οικισμών.

Για ακόμη μια φορά η δημοτική αρχή κυριολεκτικά ‘σέρνεται’ και τρέχει πίσω από τα γεγονότα και τις εξελίξεις και είναι θεατής σε μια σειρά σημαντικών εξελίξεων που αφορούν την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου