ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Νέο πλήγμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

νέο-πλήγμα-για-τους-ιδιοκτήτες-ακινήτ-431422

Του Κώστα Χαλέβα, αρχιτέκτονα μηχανικού, περιφερειακού συμβούλου Μαγνησίας

Εκτός από το ενεργειακό πιστοποιητικό που απαιτείται για την ενοικίαση των ακινήτων, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες πλέον να προσκομίζουν και βεβαίωση νομιμότητας του ακινήτου. Με νέα παράταση έρχεται το αρμόδιο υπουργείο στην εφαρμογή του νόμου 4178/13 για τις δηλώσεις των αυθαιρέτων για σαράντα πέντε ημέρες. Το νέο νομοσχέδιο που θα εφαρμοστεί μετά την παράταση των σαράντα πέντε ημερών, φέρνει μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία νομιμοποίησης. Βασική αλλαγή είναι τόσο στον αριθμό των δόσεων από εξήντα σε ογδόντα, όσο και στο μέγεθος του παραβόλου που θα ξεκινάει από 250 ευρώ αντί των πεντακοσίων και θα αυξάνεται σύμφωνα με το μέγεθος της αυθαιρεσίας σε πεντακόσια, χίλια, δυο χιλιάδες, τέσσερις χιλιάδες και δέκα χιλιάδες για αυθαίρετα πάνω από πέντε χιλιάδες. Ο νέος νόμος θα έχει εφαρμογή μέχρι 8 Ιουνίου του 2019.

Οι αλλαγές του νέου νόμου όσον αφορά τα ποσοστά έκπτωσης στο ενιαίο ειδικό πρόστιμο είναι: Το 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου θα καταβάλλουν άτομα με αναπηρία 80% και ατομικό εισόδημα έως 40.000 ή οικογενειακό μέχρι 60.000 ευρώ · άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω καθώς και ατομικό εισόδημα 18.000 ή οικογενειακό εισόδημα 24.000 ευρώ θα καταβάλλουν το 20% του προστίμου · Το 20% του προστίμου θα καταβάλλουν επίσης παλιννοστούντες ομογενείς · Πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα 40.000 ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 καταβάλλουν επίσης ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Επίσης πολύτεκνοι με δευτερεύουσα κατοικία η οποία είναι μέχρι 80 μέτρα τετραγωνικά καταβάλλουν το ποσοστό 50% του προστίμου · Το 30% καταβάλουν τρίτεκνοι με εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ · Μακροχρόνια άνεργοι καταβάλλουν το 30% του προστίμου για αυθαιρεσίες της πρώτης κατοικίας και έχουν το πλεονέκτημα της αναβολής των δόσεων του προστίμου έως και δυο χρόνια ·

Άτομα που εισπράττουν το επίδομα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης καταβάλουν το 20% του προστίμου με δικαίωμα αναστολής των δόσεων μέχρι δυο χρόνια · Για αυθαίρετα προϋφιστάμενα της 1-1-1983 καταβάλλεται ποσοστό 15% του προστίμου, για αυθαίρετα από 1-1-1983 μέχρι και 1-1-1993 καταβάλλεται το 60% του προστίμου, ενώ από 1-1-1993 μέχρι 31-12-2003 καταβάλλεται πρόστιμο 80% του ενιαίου ενικού προστίμου και φυσικά για τις αυθαίρετες κατασκευές από το 2004 μέχρι και τις 28-7-2011 καταβάλλεται το 100% του προστίμου.

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος προβλέπει τη μεταφορά συντελεστή δόμησης ο οποίος είναι ονομαστικός, δηλαδή δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε τρίτους παρά μόνο σε περίπτωση κληρονομιάς.

Το παράβολο για την έκδοση του τίτλου ΜΣΔ ανέρχεται στο ποσό των 100 ευρώ. Και φυσικά η ανελέητη φόρο επιδρομή κατά της ακίνητης περιουσίας δεν σταματάει εδώ διότι ενεργοποιείται και η επιβάρυνση για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων την οποία θα πρέπει για τα μεν δημόσια κτήρια και υπηρεσίες να ολοκληρωθεί εντός τριών ετών, για τα δε ιδιόκτητα εντός πέντε ετών με υποχρέωση των ιδιοκτητών κάθε επτά χρόνια να μπαίνουν στη διαδικασία ελέγχου της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου από επιβλέποντα μηχανικό.

Θεωρώ ότι μετά από όλες αυτές τις επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων και με τον ΕΝΦΙΑ που χρυσοπληρώθηκαν οι ιδιοκτησίες ακινήτων, ήρθε η στιγμή οι σύλλογοι ακινήτων μαζί με τους ιδιοκτήτες να αντιδράσουν προς την κυβέρνηση και να δώσουν ένα τέλος στη ληστρική φοροεπιδρομή που εφαρμόζει σε όσους θέλησαν να επενδύσουν στην οικοδομή και να αναπτύξουν την οικοδομική δραστηριότητα. Πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι ανάπτυξη δίχως οι δομική δραστηριότητα δεν έρχεται πότε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου