ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Σοφίτα: Πως αξιοποιείται;

σοφίτα-πως-αξιοποιείται-472903

Της Γραμματής Μακλατσή, Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

baklatsi@yahoo.gr

Οι σοφίτες είναι προνόμιο λίγων σπιτιών, κυρίως μονοκατοικιών και συνήθως τις συναντάμε σε εξοχικές κατοικίες. Είναι ένας χώρος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη στέγη και αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος του σπιτιού, κατάλληλο μάλιστα να καλύψει σημαντικές λειτουργικές ανάγκες της κατοικίας μας.

Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί μία σοφίτα;

Οι σοφίτες μπορούν να μετατραπούν σε δωμάτια, με παράθυρα στη στέγη. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τις παραμελούν και τις έχουν ανεκμετάλλευτες. Κάποιοι μάλιστα, τις κρατούν ως αποθηκευτικούς χώρους. Όμως, τα τελευταία χρόνια οι σοφίτες μονώνονται με τελευταίας τεχνολογίας υλικά θερμομόνωσης, με στόχο να μειωθούν τα κόστη θέρμανσης σε ένα σπίτι, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν και όμορφους αισθητικά χώρους.

Πολλά σπίτια με σοφίτες πωλούνται ως π.χ. σπίτια των 3 δωματίων, έχοντας τα 2 από τα 3 σε αυτήν. Είναι νόμιμα και μπορώ να αγοράσω ένα;

Όπως αντιλαμβάνεστε ο χώρος της σοφίτας είναι πιο «στενάχωρος» και πολλές φορές χαμηλοτάβανος μιας και βρίσκεται μέσα στη σκεπή. Όσον αφορά την αγορά για τη σύνταξη του συμβολαίου απαιτείται βεβαίωση μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρέτης κατασκευής. Οπότε ο μηχανικός θα εξετάσει τη νομιμότητα της σοφίτας. Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται από την οικοδομική άδεια του κτηρίου, μπορεί να τακτοποιηθεί με τον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων, αρκεί να κατασκευάστηκε μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Μπορεί να είναι ανεξάρτητος χώρος;

Όχι, γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό, η σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός του ύψους της στέγης του κτηρίου και επικοινωνεί εσωτερικά με τον κάτω όροφο. Δεν μπορεί να έχει δηλαδή είσοδο – έξοδο με εξωτερική ανεξάρτητη σκάλα και να είναι ανεξάρτητη και αυτοτελή ιδιοκτησία.

Μπορεί η σοφίτα να έχει πόρτα και να βγαίνει σε δώμα;

Όχι. Επιτρέπεται να έχει παράθυρα μόνο στο κεκλιμένο επίπεδο της στέγης, χωρίς να προεξέχουν από αυτό, για τον φωτισμό και αερισμό του χώρου.

Αν κάνω σοφίτα μέσα στη στέγη, θα θεωρηθεί χώρος κατοικίας και θα φορολογούμαι για επιπλέον τετραγωνικά μέτρα;

Σύμφωνα με το νέο οικοδομικό κανονισμό οι σοφίτες που έχουν συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο από το μισό του χώρου του ορόφου με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά δεν προσμετρωνται στη δομηση. Επίσης δεν θα πρέπει να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2,20 μ.

Μπορώ να ρίξω πλάκα σκυροδέματος που θα είναι το δάπεδο της σοφίτας και να εκμεταλλευτώ τον χώρο κάτω από τη στέγη;

Όχι. Η σοφίτα επικοινωνεί με τον όροφο και μόνο με εσωτερική σκάλα, διαφορετικά θεωρείται ανεξάρτητος όροφος.

Ποιά είναι τα ζητούμενα στη σοφίτα σύμφωνα με την Πολεοδομία;

α) να είναι εντός του ύψους της επικλινούς στέγης,

β) να μην μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

γ) να έχει μέσο ύψος 2,20 μ.

Μπορώ να φτιάξω περιμετρικά ένα τοιχάκι ύψους 1 μέτρου κι εκεί να πατήσω τη στέγη, ώστε να δημιουργήσω ένα χαμηλό όροφο με ενσωματωμένη στέγη με ύψος 2,20 μ.;

Όχι η σοφίτα πρέπει να βρίσκεται αποκλιστικά μέσα σε στέγη και δε μπορεί να υπάρχει περιμετρική τοιχοποιία, γιατί τότε πρόκειται για όροφο (έστω και χαμηλό) που επικαλύπτεται από στέγη.

Πώς μπορώ να μετατρέψω τι στέγη σε σοφίτα;

Θα πρέπει καταρχήν να απευθυνθείτε σε μηχανικό, ο οποίος θα εξετάσει με βάση τα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αν ο χώρος που βρίσκεται μέσα στη στέγη έχει το απαιτούμενο ύψος, τα τετραγωνικά μέτρα κ.λπ. ώστε να μπορεί να γίνει χώρος δωματίου. Ο μηχανικός στη συνέχεια θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αρμόδια πολεοδομία με σκοπό τη λήψη οικοδομικής άδειας ή την αναθεώρηση της υπάρχουσας αδείας αν είναι σε ισχύ. Σημαντική προϋπόθεση για να λάβετε οικοδομική άδεια, είναι τα τετραγωνικά του υπάρχοντος κτηρίου να μην ξεπερνούν τα τετραγωνικά που ορίζει η πολεοδομία.

Θέλω να ένα σπίτι με σοφίτα, επιτρέπεται στο Πήλιο;

Στο Πήλιο ισχύει ειδικό διάταγμα για την προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα των χωριών. Για αυτό και επιβάλλονται ειδικοί μορφολογικοί κανόνες, όπως είναι ο τρόπος κατασκευής της στέγης για την κάλυψη των κτιρίων σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα. Απαραίτητο είναι λοιπόν να απευθυνθείται σε αρχιτέκτονα μηχανικό προκειμένου να μελετήσει το κτίριο και να σας κατευθύνει σε μορφολογικές επιλογές, εναρμονισμένες με τα ισχύοντα πολεοδομικά μεγέθη για το Πήλιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου