ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αναγκαίες οι αλλαγές στο σχέδιο για τους όρους δόμησης στο Πήλιο

αναγκαίες-οι-αλλαγές-στο-σχέδιο-για-το-516268

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος Πηλίου, το οποίο προβλέπει τον τρόπο καθορισμό του κτισίματος στο βουνό των Κενταύρων, συζητούνταν έως αργά προχθές το βράδυ στη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας, με τα μέλη της διοικούσας να κάνουν σειρά παρατηρήσεων για το νομοθετικό πλαίσιο και τους αρχιτέκτονες να εκφράζουν την ανησυχία τους για τυχόν περιορισμούς στη δυνατότητα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Η διοικούσα επιτροπή, η οποία διέκοψε τη συζήτηση για το Προεδρικό Διάταγμα και θα τη συνεχίσει στην επόμενη συνεδρίασή της αύριο Πέμπτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται διορθώσεις, καθώς κατά τη σύνταξη του σχεδίου υπήρξαν αλλαγές στην επίμαχη νομοθεσία. Το Προεδρικό Διάταγμα τροποποιείται σήμερα για πρώτη φορά μετά το 1981 και θα καθορίσει τα χαρακτηριστικά της οικιστικής ανάπτυξης στο Πήλιο για δεκαετίες.

Το σχέδιο, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις των μηχανικών, πριν αυτό φτάσει στο Νομοθετικό Τμήμα της Βουλής.

Πρώτα απ’ όλα, όπως τονίστηκε, κατά τη σύνταξη του σχεδίου υπήρχε διαφορετική νομοθεσία από την υφιστάμενη, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νόμου 4269/14 για τη Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση, ο οποίος αν και καταργήθηκε, ωστόσο οι μελετητές και το υπουργείο έλαβαν υπόψη τις προβλέψεις του.

Το σχέδιο, όπως σημειώθηκε, απαιτείται να εναρμονιστεί με όλα τα νέα δεδομένα, όπως και με τις χρήσεις γης, το νομοσχέδιο των οποίων είναι σε διαβούλευση, που δεν μπορούν να λειτουργούν ξέχωρα.

Στην επόμενη διοικούσα θα τεθούν πιο ειδικά θέματα όπως στοιχεία ανά οικισμό, νομικά και τεχνικά ζητήματα, θέματα σχετικά με τους μορφολογικούς κανόνες.

Άλλα θέματα που θα απασχολήσουν τη διοικούσα είναι ο περιφερειακός, αντικείμενα σχετικά με τις Υπηρεσίες Δόμησης Βόλου, ο προϋπολογισμός του 2017 κ.ά.

Στη συνεδρίαση του ΤΕΕ εκτός από τα μέλη της διοικούσας, παρόντες ήταν και η αρχιτέκτονας Χριστίνα Μπεζαντέ, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Κώστας Σαράντης, ο μηχανικός Αποστόλης Καρακάνας και το μέλος της Αντιπροσωπείας Φίλη Σκουφογιάννη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου