ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το τροχόσπιτο και την τροχοβίλα

τι-πρέπει-να-γνωρίζετε-για-το-τροχόσπι-525451

Της Γραμματής Μακλατσή, Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

baklatsi@yahoo.gr

Η μεγάλη οικονομική κρίση στη Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να σκέπτονται πως θα αποκτήσουν ένα σπίτι γρήγορα και οικονομικά. Πολλοί θεωρούν ότι τα τροχόσπιτα και οι τροχοβίλες είναι η ιδανική λύση για αυτούς που θέλουν μια εξοχική κατοικία. Ορισμένοι επιλέγουν το τροχόσπιτο κυρίως για τις διακοπές του καλοκαιριού. Επειδή όμως το τροχόσπιτο καλύπτει προσωρινή και μικρής διάρκειας διαμονή, πολλοί οδηγούνται στην επιλογή της τροχοβίλας, γιατί διαθέτει μεγάλους χώρους , πλήρη υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση συνδεδεμένη με φωτοβολταϊκά και πολλές φορές έχει και πλήρη εξοπλισμό. Όμως αγνοούν τις πολεοδομικές υποχρεώσεις, με κίνδυνο να θεωρηθούν αυθαίρετες οι λύσεις που επέλεξαν και να μπλέξουν με την Πολεοδομία.

Εχω ένα τροχόσπιτο μπορώ να το βάλω στο οικόπεδο μου;

Το τροχόσπιτο είναι όχημα που κυκλοφορεί και ρυμουλκείται από Ι.Χ. αυτοκίνητο γι αυτό και μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ιδιόκτητο ακίνητο.

Πότε θεωρείται το τροχόσπιτο μόνιμη κατασκευή και κινδυνεύω με πρόστιμο;

Είναι αυθαίρετο όταν τοποθετείται πάνω σε τσιμεντένια βάση, συνδέεται με βόθρο και με τα δίκτυα ύδρευσης και ρεύματος. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται μόνιμη εγκατάσταση που χρησιμοποιείται είτε για την παραμονή ανθρώπων ή ζώων, είτε για την εκτέλεση εργασίας ή άσκηση επαγγέλματος, είτε για την αποθήκευση ή τοποθέτηση πραγμάτων/μηχανημάτων και είναι πολεοδομική παράβαση.

Θέλω για το καλοκαίρι να βάλω σε ένα κτήμα ένα τροχόσπιτο πάνω σε ρόδες, να φτιάξω μία πέργολα και να το περιφράξω. Μπορώ;

Το τροχόσπιτο, εφόσον κυκλοφορεί, μπορεί να τοποθετηθεί σε ιδιόκτητο χώρο, αρκεί να μην είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός χώρος, αιγιαλός, παραλία ή δασική έκταση. Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατασκευές απαιτείται άδεια μικρής κλίμακας από την πολεοδομία.

Εχω δει τροχοβίλες που είναι έτοιμα σπίτια. Χρειάζεται άδεια από την πολεοδομία;

Η τροχοβίλα είναι κι αυτή μια τροχήλατη κατασκευή την οποία διέπουν όλοι οι νόμοι και οι ρυθμίσεις του υπουργείου Συγκοινωνιών περί ρυμουλκούμενων. Εκεί υπάγεται και από εκεί ελέγχεται. Σε καμία περίπτωση όμως δεν χαρακτηρίζεται οικία και δεν μπορεί να ρευματοδοτηθεί ή να υδροδοτηθεί νόμιμα.

Πολλοί προμηθευτές στο internetδιαφημίζουν τροχοβίλες που δεν χρειάζεται να έχουν οικοδομική άδεια. Ισχύει;

Πράγματι, υπάρχουν πολλές τέτοιου τύπου εισαγόμενες κατασκευές που συνοδεύονται μάλιστα και από τα χαρτιά εισαγωγής και άλλα πιστοποιητικά για τον τρόπο κατασκευής τους. Προσοχή όμως! Όταν τοποθετηθούν στο οικόπεδο και συνδεθούν με αποχέτευση και ύδρευση χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετη δόμηση και ελέγχονται από τα Πολεοδομικά όργανα. Μην ακούτε λοιπόν τον κάθε έμπορο ή κατασκευαστή τι σας λέει προκειμένου να πουλήσει.

Μπορώ να βγάλω οικοδομική άδεια για τροχοβίλα;

Όχι. Γιατί οτιδήποτε δεν είναι τροχόσπιτο με άδεια του Υπ. Συγκοινωνιών θεωρείται σταθερό και θέλει οικοδομική άδεια. Όμως η τροχοβίλα δεν υπάγεται στην κατηγορία των προκατασκευασμένων κατοικιών, για τις οποίες μπορεί να εκδοθεί Οικοδομική Άδεια κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Γιατί η πολεοδομία δεν μου δίνει οικοδομική άδεια για τροχοβίλα;

Ο ελληνικός οικοδομικός κανονισμός (ΝΟΚ) θεωρεί κατασκευή κάθε ασφαλές τεχνικό έργο το οποίο έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη στατικότατα, την υγιεινή , τη μόνωση, τα υλικά. κ.ά. σύμφωνα με τον ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό των κτηρίων (ΚΕΝΑΚ). Η τροχοβίλα δεν καλύπτει αυτούς τους κανονισμούς , διότι είναι μία ελαφριά κατασκευή. Συνήθως κατασκευάζεται με ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό. Για την εσωτερική τοιχοποιία κυρίως τοποθετείται γυψοσανίδα, ενώ εξωτερικά εφαρμόζεται είτε τύπος ξύλου, που επιχρίζεται με σοβά, είτε φύλλα αλουμινίου.

Τι ακριβώς λοιπόν είναι η τροχοβίλα;

Όπως φαίνεται και από το όνομα της, τροχοβίλα είναι οίκημα που βρίσκεται πάνω σε τροχούς δηλαδή σε ρόδες, ενώ συχνά αποκαλείται και ως «μετακινούμενο σπίτι». Το ότι βρίσκεται όμως πάνω σε τροχούς δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ένα είδος τροχόσπιτου που χρησιμοποιείται για ταξίδια, ούτε βεβαίως αποτελεί μεταφορικό μέσο. Αντιθέτως αποτελεί σταθερή και μόνιμη λύση για τη διαμονή ανθρώπων.

Σε όλη την Ευρώπη επιτρέπονται οι τροχοβίλες. Γιατί απαγορεύονται στην Ελλάδα;

Διότι ο σχεδιασμός των κτηρίων παίρνει υπόψη τις συνθήκες διαβίωσης , τις καιρικές συνθήκες, τη σεισμικότητα της κάθε περιοχής. Επειδή οι κατασκευές αυτές έχουν μεγάλη ζήτηση στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, κατασκευάζονται με τα δικά τους πρότυπα που δεν ισχύουν στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου