ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ευκαιρία να μονώσετε την ταράτσα σας με το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

ευκαιρία-να-μονώσετε-την-ταράτσα-σας-μ-534361

Της Γραμματής Μακλατσή, Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

baklatsi@yahoo.gr

Όλοι οι άνθρωποι σήμερα επιθυμούν ένα ζεστό, στεγνό και απαλλαγμένο από την υγρασία σπίτι. Ένα υγιές σπίτι όμως, προϋποθέτει να είναι καλά μονωμένο και κατάλληλα αερισμένο. Πολλά είναι τα νοικοκυριά που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος μιας μόνωσης. Το πρόγραμμα «Εξ οικονομώ κατ’ οίκον» που θα ξεκινήσει άμεσα, δίνει την δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν νοικοκυριά που επιθυμούν να κάνουν παρεμβάσεις που θα βοηθούν στην ενεργειακή απόδοση των σπιτιών τους, όπως είναι η μόνωση της ταράτσας.

Πως καταλαβαίνουμε τα προβλημάτων μόνωσης;

Το χειμώνα οι τοίχοι και τα πατώματα είναι κρύα, έχουμε μεγάλες δαπάνες για θέρμανση και πολλές φορές διαφορετικά επίπεδα θέρμανσης στους διάφορους χώρους της οικοδομής. Από την άλλη το καλοκαίρι στο σπίτι υπάρχει καυτός εσωτερικός αέρας, ενώ οι δαπάνες ψύξης είναι υψηλές.

Πως γίνεται η θερμομόνωση μίας ταράτσας;

Η θερμομόνωση και στεγάνωση της ταράτσας γίνεται με πολλούς τρόπους και με μία μεγάλη γκάμα από μονωτικά υλικά. Η λύση που θα επιλεγεί είναι συνδυασμός της πρότασης που θα κάνει ο μηχανικός και της λύσης που θα επιλέξει ο πελάτης ανάλογα με το είδος του οικήματος (κατοικία ή πολυκατοικία), το κόστος και την απόδοση σε στεγάνωση και θερμομόνωση.

Ποιες τεχνικές μονώσεων χρησιμοποιούνται;

Συνήθως χρησιμοποιείται η παρακάτω τεχνική

  • Έλεγχος και προετοιμασία υποστρώματος
  • Στρώση Ρύσεων, για τηναπομάκρυνση των νερών που πέφτουν σε αυτή.
  • Στεγανοποίηση της ταράτσας με ειδικό στεγανωτικό υλικό.
  • Γεωύφασμα, για την προστασία της μόνωσης.
  • Θερμομονωτική Στρώση μεδιογκωμένη πολυστερίνη, ή η εξηλασμένη πολυστερίνη.
  • Γεωύφασμα, για την προστασία του προηγούμενου στρώματος της μόνωσης.
  • Τελική Επιφάνεια Μόνωσης, με υλικό ανάλογα με την βατότητα και την χρήση που επιθυμούμε να έχουμε όπως: κεραμικά πλακάκια, μάρμαρα, χαλίκι κ.λπ.

Ποια η διαφορά Θερμομόνωσης και Στεγανοποίησης Ταράτσας;

Πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

  • Η Θερμομόνωση αφορά το σύνολο των εργασιών που πρέπει να διεκπεραιωθούν, ώστε να επιτευχθεί η προστασία του εκάστοτε κτηρίου από εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο ήλιος, η βροχή και η υγρασία. Για την εγκατάσταση της χρησιμοποιούνται μόνο εξειδικευμένα υλικά. Η μόνωση, η αλλιώς θερμομόνωση ταράτσας, θεωρείται απαραίτητη για την προστασία του κτηρίου από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, διατηρώντας το ύψος της σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Η Στεγανοποίηση αφοράτο σύνολο των εργασιών που πρέπει να διεκπεραιωθούν στην πλάκα της ταράτσας, ώστε να επιτευχθεί η αποφυγή υγρασίας και εισροής υδάτων στον εσωτερικό χώρο του κτηρίου. Η στεγανοποίηση θεωρείται απαραίτητη διαδικασία για τη δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του κτηρίου.

Προσοχή! Ο μηχανικός πρέπει να εξετάσει το πρόβλημα της υγρασίας που παρουσιάζει το κτήριο και να βρει τα αίτια, γιατί πολλές φορές δεν αρκεί η στεγανοποίηση και χρειάζεται θερμομόνωση για να διώξετε τις υγρασίες.

Ποιο συνεργείο θα διαλέξω;

Το συνεργείο θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο, για να μπορεί να σας εγγυηθεί τόσο για την ποιότητα όσο και για την αντοχή των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Μπορεί το συνεργείο που θα πάρω να μου πει αν χρειάζομαι θερμομόνωση ή στεγανοποίηση;

Πριν απευθυνθείτε σε μάστορα – συνεργείο θα πρέπει να σας επισκεφθεί μηχανικός που θα κάνει αυτοψία στον χώρο, θα εξετάσει την παλαιότητα του κτηρίου, το μέγεθος και τη συχνότητα χρήσης και βατότητας της επιφάνειας και φυσικά το διαθέσιμο προϋπολογισμό. Επίσης θα τον ενημερώσετε ακριβώς για το πρόβλημά σας π.χ. υγρασία ή μαυρίλες στο ταβάνι κ.λπ. Αυτός στη συνέχεια θα σας υποδείξει την κατάλληλη μόνωση που σας ταιριάζει, διάφορα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά καθώς και για το κόστος.

Πως θα καταλάβω αν έγινε θερμομόνωση Στεγανοποίηση;

Είναι απλό. Στη θερμομόνωση τοποθετούμε πολυστερίνη (φελιζόλ)

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για μόνωση;

Η καλύτερη εποχή για μόνωση είναι η περίοδος του καλοκαιριού. Η έλλειψη ανέμων και βροχών βοηθούν περισσότερο στο γρήγορο στέγνωμα των υλικών και την αποφυγή ατελειών. Λόγω όμως των εξελιγμένων προϊόντων και τεχνολογιών που διαθέτει η αγορά, η μόνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με μοναδική εξαίρεση τις περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως περιόδους έντονου ψύχους και βροχόπτωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου