ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Χρήσιμες Πληροφορίες για το Δασικό Χάρτη στη Μαγνησία

χρήσιμες-πληροφορίες-για-το-δασικό-χά-568571

Της Γραμματής Μακλατσή, Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

Από 28 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι ενστάσεις

Όπως είναι γνωστό στις 10 Φεβρουαρίου έγινε η Ανάρτηση του Δασικού Χάρτη στη Μαγνησία.

Ποιους αφορά;

Αφορά τους ιδιοκτήτες εκτάσεων γης εκτός σχεδίου πόλης στη Μαγνησία εκτός των προ-Καποδιστριακών Δήμων Αλοννήσου, Βόλου, Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου.

Που μπορώ να πληροφορηθώ εάν το χωράφι μου περιλαμβάνεται στις δασικές εκτάσεις;

Ο Δασικός Χάρτης είναι διαθέσιμος στις ιστοσελίδες www. Ktimatologio.gr, www.ypeka.gr και www.apdthest.gov.gr

Προσπάθησα μόνος μου να βρω το χωράφι μου ηλεκτρονικά στο Χάρτη και δεν μπορώ. Τι να κάνω;

Πραγματικά υπάρχει μεγάλη δυσκολία να «διαβαστεί» ο χάρτης από ανθρώπους που δεν είναι εξοικιωμένοι με την τεχνολογία και κυρίως από τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους. Επίσης στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών που βρίσκονται στα κατά τόπους Δασαρχεία, παρέχονται γενικές πληροφορίες ως προς το περιεχόμενο του αναρτημένου Χάρτη, τις προθεσμίες, τις διαδικασίες και τον τρόπο υποβολής των αντιρρήσεων, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού του ειδικού τέλους, εάν και εφόσον υπάρχουν συντεταγμένες σε σύστημα Ε.Γ.Σ.Α. ’87 (!) και επομένως θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δασολόγο ή μηχανικό, για τον εντοπισμό του.

Δεν έχω τοπογραφικό με τις συντεταγμένες Ε.Γ.Σ.Α και δεν θέλω να πληρώσω τώρα για να κάνω καινούργιο. Πως θα βρω τη θέση του ακινήτου μου;

Το σωστό είναι να έχετε ένα ολοκληρωμένο τοπογραφικό που έτσι κι αλλιώς θα το χρειαστείτε από εδώ και στο εξής για πολλές χρήσεις ( π.χ. να το μεταβιβάσετε, να το δηλώσετε ακριβώς στο Ε9, να το οριοθετήσετε κ.λ.). Εξάλλου αν δείξετε στο περίπου την ιδιοκτησία σας τότε μπορεί να πληρώσετε χωρίς λόγω μεγάλο ποσό στο παράβολο με αποτέλεσα και τα χρήματα να «χάσετε» και να μην έχετε και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να κάνω εάν το χωράφι μου είναι δασική / χορτολιβαδική κ.λπ. έκταση;

Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αντίρρησης (ένστασης) στο περιεχόμενο του χάρτη όσο αφορά τον χαρακτήρα του και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ποιά είναι η προθεσμία για να κάνω ένσταση;

Η υποβολή αντιρρήσεων αρχίζει στις 28/02/2017 και τελειώνει στις 28-04-2017, ενώ παρατείνεται κατά 20 μέρες για τους κατοίκους εξωτερικού, οι οποίοι έχουν ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ένστασης τις 18-05-2017.

Η διαδικασία αφορά κι εμένα που έχω για το αγροτεμάχιο μου πράξη χαρακτηρισμού;

Θα πρέπει να πάτε στο αρμόδιο γραφείο ΣΥΑΔΧ στο Δασαρχείο με το αντίγραφο της πράξης χαρακτηρισμού και αν από λάθος φαίνεται δασική έκταση, θα πρέπει να καταθέσετε ΑΤΕΛΩΣ αντίρρηση.

Έμαθα ότι μειώθηκε το Ειδικό Τέλος Άσκησης Αντιρρήσεων. Ισχύει;

Ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας, κυμαίνεται και το παράβολο για τις αντιρρήσεις που θα πληρώσει ο ενδιαφερόμενος. Πράγματι στις 8 Φεβρουαρίου μειώθηκαν τα τέλη αντιρρήσεων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να υποβάλουν αντίρρηση, σε περίπτωση που θεωρούν ότι θίγονται.

Τα νέα τέλη είναι τα εξής:

α) Για εμβαδόν έκτασης έως 100 τ.μ., (10) ευρώ.

β) Για εμβαδόν έκτασης, έως 1.000 τ.μ., (40) ευρώ.

γ) Για εμβαδόν έκτασης από 1.000 τ.μ. έως 5.000 τ.μ., (90) ευρώ.

δ) Για εμβαδόν έκτασης από 5.000 τ.μ. έως 10.000 τ.μ., (180) ευρώ.

ε) Για εμβαδόν έκτασης από 10.000 τ.μ. έως 20.000 τ.μ., (350) ευρώ

ε) Για εμβαδόν έκτασης από 20.000 τ.μ. έως 100.000 τ.μ., (700) ευρώ.

στ) Για εμβαδόν έκτασης από 100.000 τ.μ. έως 300.000 τ.μ., (1.400) ευρώ.

ζ) Για εμβαδόν έκτασης μεγαλύτερης των 300.000 τ.μ. (3.300) ευρώ.

Προσοχή!!! σε ορισμένες περιπτώσεις δεν πληρώνετε παράβολο (π.χ. όταν υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού κ.ά.)

Πως υποβάλλω την ένσταση;

Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται αποκλειστικώς στον ιστότοπο της ΕΚΧΑ.Ε. σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα (https://www..ktimatent.gr/CitizenWwbApp/InfoF1_Page.aspx).

• Μόνο οι ατελώς ενστάσεις κατατίθενται στα Σημεία Στήριξης

Προσοχή !!! Για όλες τις περιπτώσεις τα αντίγραφα των στοιχείων που αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον καθώς και τα λοιπά συνυποβαλλόμενα στοιχεία/έγγραφα είτε κατατίθενται αυτοπροσώπως, είτε αποστέλλονται ταχυδρομικά, σε έντυπη μορφή, με συστημένη επιστολή στα 3 αρμόδια Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.) Μαγνησίας, που είναι στα Δασαρχεία Βόλου, Αλμυρού, Σκοπέλου.

Πότε πρέπει να ορίσω Τεχνικό Σύμβουλο Μηχανικό;

Καταρχήν θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά με την ιδιοκτησία σας και να εξετάσετε αν σας συμφέρει να προχωρήσετε σε ένσταση, π.χ. αν το χωράφι είναι ξερικό, τότε τα έξοδα σας θα είναι μεγαλύτερα από την αξία του χωραφιού. Επίσης εάν κι εσείς ο ίδιος ξέρετε ότι έχετε εκχερσώσει δάσος, τότε δεν μπορεί κανένας να αποδείξει ότι είναι καλλιεργήσιμη έκταση. Εάν όμως έχετε στοιχεία που να αποδεικνύουν το λάθος στο δασικό χάρτη τότε για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης σας, θα πρέπει να απαιθυνθείτε σε κατάλληλο τεχνικό γραφείο για τα εξής:

  • Έλεγχο έκτασης σε σχέση με το χαρακτηρισμό του Δασικού Χάρτη
  • Σύνταξη Τοπογραφικού Διαγράαμματος Ε.Γ.Σ.Α.’87
  • Συγκέντρωση δικαιολογητικών, Συμπλήρωση και Υποβολή Αντίρρησης
  • Συγκέντρωση στοιχείων, που αποδεικνύουν ή υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του ενδιαφερόμενου για το δασικό/χορτολιβαδικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης (διοικητικές πράξεις, βεβαιώσεις αρμοδίων υπηρεσιών, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οικοδομική άδεια, φωτοερμηνείες, τεχνικές εκθέσεις κ.λπ.).
  • Τεχνική Έκθεση – Φωτοερμηνεία, για την υποστήριξη των ισχυρισμών του ενδιαφερόμενου για το δασικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης που αμφισβητεί.
  • Παρακολούθηση – Διεκπεραίωση Διαδικασίας.

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού [email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου