ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Πάγωμα» στις αγοραπωλησίες λόγω των πολιτικών εξελίξεων

πάγωμα-στις-αγοραπωλησίες-λόγω-των-754739

Παρά την ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων μέχρι τον Οκτώβριο

Παράλυση στην αγορά ακινήτων της Μαγνησίας έχει προκαλέσει η συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέχρι και το Φθινόπωρο και για έξι μήνες ο κτηματομεσιτικός κόσμος παρατηρούσε ανάκαμψη στις επενδύσεις και αναθαρρούσε. Δυστυχώς, όμως, το κλίμα πολιτικής αστάθειας αντέστρεψε την κατάσταση και διέλυσε τις αναπτερωμένες ελπίδες.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οπως λέει η Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών, Παρασκευή Τσουκνίδα, εδώ και ένα μήνα η αγορά ακινήτων έχει σταματήσει να κινείται.

«Οι πολιτικές εξελίξεις μπλοκάρισαν τις επενδύσεις. Το τελευταίο 5μηνο – 6μηνο υπήρχε ανάκαμψη του ενδιαφέροντος και είχαν ξεκινήσει να γίνονται και κάποιες πράξεις», πρόσθεσε.

Η ίδια διευκρίνισε πως «το ασταθές πολιτικό περιβάλλον που βιώνουμε αυτή τη στιγμή δρα εντελώς σε ψυχολογικό επίπεδο στους επενδυτές. Υπάρχουν αγοραστές έστω και με οικονομική δύναμη αντίστοιχη της οικονομικής κρίσης».

Η ίδια η αγορά ακινήτων, εξάλλου, είναι προσαρμοσμένη στα δυσμενή οικονομικά. Η κ. Τσουκνίδα αναφέρει ενδεικτικά ότι το 2014 το μεγαλύτερο ποσό από αγοραπωλησία που πέρασε από τα χέρια συμβολαιογράφου ήταν της τάξης των 50 – 60.000 ευρώ.

Πλέον σήμερα οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί στο 40% σε σχέση με τις τιμές προ κρίσης. Η γενική γραμματέας ανέφερε ενδεικτικά ότι καινούργιο διαμέρισμα 72 τετραγωνικών μέτρων σε γ’ όροφο πολυκατοικίας στη Μεταμόρφωση γωνιακό κατέβηκε σε τιμή πώλησης στις 37.000 ευρώ.

Λόγω των οικονομικών αναγκών, ο κόσμος πουλάει όσο όσο. Η κ. Τσουκνίδα σημειώνει ότι το χειρότερο για την ίδια, κάτι που χαρακτηρίζει και καταγγελτέο, είναι η εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Με τέτοιες τιμές πώλησης, εξηγεί, δεν μπορεί κτηματομεσίτες να πληρώνονται το 1/10 της αγοραστικής αξίας.

Η κτηματαγορά προσπαθεί να επιβιώσει σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον. Φόρος ύψους 15% επιβάλλεται στην υπεραξία ακινήτου και μάλιστα εκτοξεύεται στο 26% εάν κάποιος πουλήσει τρία ακίνητα.

Η κ. Τσουκνίδα αναφέρει ότι τέτοιοι φορολογικοί νόμοι αποτελούν τροχοπέδη. Οπως εξηγεί, ενώ αυτοί οι οποίοι μπορούν να κάνουν επενδύσεις σήμερα είναι λίγοι, μπαίνουν και άλλα εμπόδια στο δρόμο τους.

Πάντως, η ίδια εκτιμά ότι η εικόνα στην αγορά ακινήτων πρόκειται σύντομα να αλλάξει. Επικαλούμενη την εικόνα στη διεθνή αγορά και ειδικά στην Αμερική, όπου η γενική γραμματέας σημειώνει ότι η κτηματαγορά διαγράφει κύκλους κάθε επτά με δέκα χρόνια, πιστεύει ότι σύντομα, τουλάχιστον σε ένα – δύο χρόνια, η αγορά ακινήτων θα ανακτήσει σταδιακά και πάλι το ρυθμό της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου