ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Πώς ’’θωρακίζουμε’’ την κατοικία μας με την «πράσινη» ανακαίνιση!

πώς-θωρακίζουμε-την-κατοικία-μ-776113

Της Γραμματής Μπακλατσή, Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού

[email protected]

Στην Ελλάδα το 70% των κτιρίων κατασκευάστηκε πριν από το 1990 με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να μην έχουν καλή θερμομόνωση, ενεργειακά κουφώματα, σύνδεση με φυσικό αέριο, inverter air-condition κ.λπ. Κατοικώντας σε ένα τέτοιο κτίριο ξοδεύουμε πολλά χρήματα για να το θερμάνουμε και να το ψύξουμε.Μπορούμε όμως, με τις κατάλληλες εργασίες ανακαίνισης, να μειώσουμε δραστικά τα έξοδά για θέρμανση και ψύξη. Σήμερα, οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλές και μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά εύκολα με την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων που εξασφαλίζει η πράσινη ανακαίνιση ενός κτιρίου.

Άλλωστε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου αύξησης του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας», προτίθεται να καθιερώσει «Μπόνους» μειωμένης αντικειμενικής αξίας για τα κτίρια που καταναλώνουν πολύ λίγη ενέργεια. Γι αυτό το λόγο οι ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων θα πρέπει να στραφούν στην ενεργειακή βελτίωση- απόδοση των κατοικιών τους.

  • Τι είναι η «πράσινη» ανακαίνιση;

Η «πράσινη» ανακαίνιση είναι το σύνολο των επεμβάσεων που κάνουμε σε ένα παλιό κτίριο , με σκοπό να το θωρακίσουμε από τις ενεργειακές απώλειες που έχει και να μειώσουμε τα έξοδα σε ψύξη και θέρμανση του νοικοκυριού .

· Πόσο κέρδος μπορεί να έχει μια μέση κατοικία ;

Η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας για ψύξη – θέρμανση με τις κατάλληλες εργασίες ανακαίνισης , είναι πολύ σημαντική και μπορεί να φτάσει μέχρι 60%.

Για παράδειγμα, ένα καινούργιο σπίτι 100τμ χρειάζεται κατά μέσο όρο ετησίως 300-500 lt πετρέλαιο θέρμανσης (περίπου 350€), ενώ ένα παλιό κτίριο, ίδιας επιφάνειας καταναλώνει κατά μέσο όρο ετησίως 2500 lt (περίπου 1750€). Με την πράσινη ανακαίνιση δηλαδή μπορεί να εξοικονομήσει ένα νοικοκυριό χρήματα αφού είναι μια επένδυση που θα αποσβεστεί μόλις μέσα σε 3 έως 5 χρόνια.

· Ποια είναι τα στάδια της «πράσινης» ανακαίνισης;

Μελέτη ενεργειακής απόδοσης της κατοικίας

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

Κοστολόγηση των ενεργειακών επεμβάσεων

Κατασκευή/υλοποίηση επεμβάσεων

Νέος ενεργειακός έλεγχος

Έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού (για όποιον επιθυμεί).

· Ποια είναι τα οφέλη της «πράσινης»ανακαίνισης;

Μείωση λογαριασμού ρεύματος έως και 30% .

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στο κτίριο (εξασφάλιση καλύτερης θερμοκρασίας, λιγότερης υγρασίας, κ.αλ.)

Αύξηση της εμπορικότητας , του ενοικίου και της αξίας μεταπώλησης του κτιρίου.

Αποκαλύπτονται κρυμμένα προβλήματα.

Γρήγορη απόσβεση του κόστους εργασιών.

  • Ποιες είναι οι ενεργειακές επεμβάσεις;

Εγκατάσταση φυσικού αερίου

Εκμεταλλευτείτε το πρόγραμμα επιδότησης για εγκατάσταση φυσικού αερίου και αποδεσμευτείτε από το πετρέλαιο, μετατρέποντας τον καυστήρα πετρελαίου που έχετε σε αντίστοιχο φυσικού αερίου.

Αν πάλι έχετε διαμέρισμα σε πολυκατοικία και θέλετε την δική σας αυτόνομη θέρμανση με καύση φυσικού αερίου, μπορεί να εγκατασταθεί ένας μικρός ατομικός λέβητας με καυστήρα, στο μπαλκόνι (ή ακόμα και σε εσωτερικό χώρο), με απόλυτη ασφάλεια.

Μόνωση της ταράτσας – επιδιόρθωση υδρορροών

Αν το νερό απειλεί εξωτερικούς χώρους του ακινήτου σας όπως η ταράτσα, τότε πρέπει να γίνει μόνωση για να σταματήσετε την εισβολή της υγρασίας στις οροφές της κατοικίας. Αν δεν αντιμετωπίσετε την υγρασία στην πηγή της, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε καμία εργασία ανακαίνισης στο εσωτερικό του σπιτιού.

Η μόνωση της ταράτσας εξασφαλίζει όχι μόνο την υγρομόνωση, αλλά και την θερμομόνωση, για να έχετε περισσότερη ζέστη το χειμώνα και περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι.

Θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων

Η ολοκληρωμένη θερμομόνωση των τοίχων συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και επιπρόσθετα, απαλείφει τις ζημιές από υγρασίες και μούχλες προστατεύοντας τόσο το κτίριο αλλά και βελτιώνοντας τις συνθήκες θερμικής άνεσης των κατοίκων του κτιρίου.Η μόνωση εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού, στα κρύα του χειμώνα και στις ζέστες του καλοκαιριού, με σημαντική μείωση των εξόδων για θέρμανση και ψύξη.

Συντήρηση και επισκευή τοίχων

Πριν προχωρήσετε στον ελαιοχρωματισμό των εξωτερικών και των εσωτερικών τοίχων, προχωρήστε πρώτα στην επισκευή των τοίχων και στην αποκατάστασή τους και να εξασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν πηγές υγρασίας ή διαρροές νερού .

Υδραυλικά μπάνιου και κουζίνας

Ελέγξτε τα υδραυλικά του σπιτιού και προχωρήστε στην αλλαγή τους , ιδιαίτερα αν η κατοικία σας έχει ηλικία πάνω από 20 χρόνια, για να μην χρειαστεί σε 2-3 χρόνια για παράδειγμα, να ξοδεύετε πάλι χρήματα και να μπείτε σε αναστάτωση, με αποξηλώσεις και επισκευές.

Ηλεκτρολογικές εργασίες

Αν το σπίτι σας είναι πολύ παλιό και έχει παλιό ηλεκτρικό πίνακα, τότε γίνεται αλλαγή όλου του ηλεκτρολογικού δικτύου . Επίσης μελετήστε που θα χρειαστούν νέες μπρίζες και διακόπτες , σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Ελαιοχρωματισμοί εσωτερικών τοίχων

Το βάψιμο των τοίχων με σύγχρονα οικολογικά υλικά κατά της υγρασίας και της μούχλας, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ανανεώσετε και να φρεσκάρετε τον χώρο σας, αν δεν διαθέτετε πολλά χρήματα.

Πριν προχωρήσετε σε ελαιοχρωματισμού ελέγξτε μήπως υπάρχουν κρυφές διαρροές νερού , που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.

Αντικατάσταση κουφωμάτων

Αλλάξτε τα εξωτερικά κουφώματα και τοποθετήστε σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου ή pvc. Η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων από σύγχρονα κουφώματα μπορεί να φέρει μια εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 30%.

Τα σύγχρονα κουφώματα έχουν διπλά τζάμια και προσφέρουν ασφάλεια και ηχομόνωση.

Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού

Η πλειοψηφία των εγκαταστημένων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης είναι ενεργοβόρα, είτε λόγω κακής ή ελλιπής συντήρησης είτε γιατί είναι πολύ παλιά συστήματα με χαμηλή απόδοση. Αντικαταστήστε το παλιό σύστημα με ένα σύστημα υψηλότερης απόδοσης (π.χ. αντλία θερμότητας, κλιματιστικά inverter).

Ηλιακός θερμοσίφωνας

Η χρήση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος χρήσης της άφθονης ηλιοφάνειας που υπάρχει στην Ελλάδα.

Ανάλογα με την περιοχή, την κατεύθυνση των ηλιακών πάνελ, τη χρήση ζεστού νερού και φυσικά την απόδοση του ηλιακού, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει έως το 90% των ετήσιων αναγκών σε ζεστό νερό ενός νοικοκυριού .

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου