ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Aνω -κάτω για την επαγγελματική στέγη

aνω-κάτω-για-την-επαγγελματική-στέγη-802977

Τα πάνω – κάτω στην επαγγελματική στέγη των ελευθέρων επαγγελματιών φέρνουν ρυθμίσεις του νέου Προεδρικού Διατάγματος χρήσεων γης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τις 29 Ιουνίου 2018. Το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνει απαγορεύσεις χρήσης χώρων κατοικίας και διαμερισμάτων ως επαγγελματική στέγη ελευθέρων επαγγελματιών, όπως γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, λογιστών κ.ά.

Μηχανικοί που διάβασαν τις νέες διατάξεις εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες, διότι πολλά διαμερίσματα θα ξενοικιαστούν, υπό τον φόβο να μην λειτουργούν παράνομα οι επαγγελματίες, ή θα αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να κάνουν αλλαγή χρήσης του ακινήτου από κατοικία σε γραφείο.

Σύμφωνα με την Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφο – πολεοδόμο μηχανικό, που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η διάταξη αυτή αφορά κυρίως σε όλο το σχέδιο πόλης του Βόλου, της Νέας Ιωνίας, του Αλμυρού και γενικά σε όλες τις πόλεις που έχουν και τη μεγάλη συγκέντρωση των γραφείων, λόγω υπηρεσιών και θίγει εκατοντάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους ως χώρους γραφείων.

«Να σκεφτούμε», σημειώνει η ίδια, «ότι λόγω των Δικαστηρίων, της Νομαρχίας και γενικά συγκέντρωσης υπηρεσιών στο κέντρο του Βόλου, πολλοί είναι οι επαγγελματίες που μισθώνουν διαμερίσματα και τα χρησιμοποιούν ως επαγγελματική στέγη, διαμερίσματα τα οποία σε περίπτωση που ξενοικιαστούν, θα προκληθεί ένα ακόμα πλήγμα – σοκ στην κτηματαγορά και την αξία των αστικών ακινήτων».

Σύμφωνα με την κ. Μπακλατζή, η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να επιφέρει και αλλαγή στον πολεοδομικό χαρακτήρα του κέντρου των πόλεων ενώ η αξία των ακινήτων θα εξαρτάται πλέον από την μετατόπιση και μετακίνηση των δημοσίων υπηρεσιών.

«Πραγματικά αναμένεται να προκληθούν μεγάλες αντιδράσεις από τους ελευθέρους επαγγελματίες, τις ενώσεις τους, αλλά και από τους ιδιοκτήτες ακινήτων του κέντρου, στο οποίο βρίσκονται τα γραφεία δικηγόρων, μηχανικών, λογιστών και άλλων ελευθέρων επαγγελματιών», σημειώνει η Βολιώτισσα, πολεοδόμος μηχανικός.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται χώροι κατοικίας, για την άσκηση αυστηρά και μόνο των παρακάτω επαγγελμάτων: Ιατρού (που δεν διαθέτει νοσηλευτική κλίνη ή μονάδα εφαρμογής ισοτόπων ή ακτινολογικό εργαστήριο ή εγκαταστάσεις φυσικοθεραπείας), δικηγόρου, μηχανικού, λογιστή, οικονομολόγου, συγγραφέα, αναλυτή – προγραμματιστή Η/Υ, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και δημοσιογράφου και μόνο σε χώρο μόνιμης κατοικίας τους.

Πολλά επίσης είναι τα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της ρύθμισης από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο εν κρυπτώ προώθησε το Προεδρικό Διάταγμα των χρήσεων γης, προσπαθώντας να προλάβει τις αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικροϊδιοκτητών οι οποίοι θίγονται από μέρος των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος.

Σε περίπτωση που κατοικία χρησιμοποιείται αποδεδειγμένα ως γραφείο πριν τις 27 Ιουλίου του 2011, θα πρέπει να νομιμοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντα νόμου περί τακτοποίησης αυθαίρετου, πληρώνοντας πρόστιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αλλαγής χρήσης από κατοικία σε γραφείο συνεπάγεται την έκδοση οικοδομικής άδειας με προϋποθέσεις σύμφωνα με τον νέο οικοδομικό κανονισμό που ισχύει από το 2012.

Σημειωτέον ότι με το προηγούμενο Π.Δ. για τις χρήσεις γης που ίσχυαν τα προηγούμενα 30 χρόνια, δίνονταν η δυνατότητα να λειτουργούν τα γραφεία ελευθέρων επαγγελματιών σε χώρους κατοικίας χωρίς περιορισμό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου