Μηδενίστε το κόστος της ενέργειας στο κτίριό σας, με αυτοπαραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκάΤελευταία ενημέρωση: 2018-04-16, 12:00:51
![]() Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, Τοπογράφου - Πολεοδόμου Μηχανικού
Είναι γεγονός ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια με αποτέλεσμα να αυξάνεται όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των καταναλωτών για παραγωγή ρεύματος με τη λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Ήδη τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα καλύπτουν το 7% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, νούμερο που στο άμεσο χρονικό διάστημα πιστεύεται ότι θα διπλασιαστεί, διότι συνεχώς μειώνεται το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας των φωτοβολταϊκών και η επένδυση θα γίνεται όλο και πιο συμφέρουσα. Πρόσφατα υπήρξαν βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και την αποθήκευση ενέργειας σε συστήματα αυτοπαραγωγής, καθώς επίσης και νέο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Η αυτοπαραγωγή (net metering) με φωτοβολταϊκά, σου δίνει τη δυνατότητα να παράγεις το δικό σου ρεύμα, το οποίο καταναλώνεις στο σπίτι ή την επιχείρησή σου την ώρα που παράγεται και εάν υπάρχει περίσσευμα, το δίνεις στη ΔΕΗ για να το πάρεις πίσω το βράδυ. Η ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ συμψηφίζει το ρεύμα, που παράγουν τα φωτοβολταϊκά, με το ρεύμα που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού. Στο τέλος γίνεται «εκκαθάριση» και πληρώνουμε για το ρεύμα στην ΔΕΗ μόνο, αν αυτό που παρήγαμε είναι λιγότερο από αυτό που καταναλώσαμε.
ü Μηδενικό κόστος λειτουργίας και σχεδόν μηδενική συντήρηση ü Μεγάλη διάρκεια ζωής και υψηλή αξιοπιστία ü Ευελιξία και Αυτονομία
Με την αυτοπαραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά μπορούμε να κατεβάσουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ σχεδόν στο πάγιο και να εξοικονομήσουμε χρήματα. Επίσης βοηθούμε σημαντικά το περιβάλλον και το κλίμα, αφού παράγουμε με καθαρό και ανανεώσιμο τρόπο τη δική μας ενέργεια.
Όχι. Η αυτοπαραγωγή ρεύματος αναφέρεται σε μια συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ ή άλλης εταιρείας ηλεκτρισμού και ενός καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος, που εγκαθιστά ένα τοπικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκό συνήθως).
Όχι. Στον λογαριασμό της ΔΕΗ υπάρχουν διάφορες χρεώσεις που δεν σχετίζονται με το ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. δημοτικά τέλη, φόροι κτλ). Θα υπάρχει όμως δραστική μείωση στα έξοδα κατανάλωσης ρεύματος.
Όχι. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα συνδέονται με ειδικές μπαταρίες – συσσωρευτές όπου αποθηκεύεται η ηλεκτρική ενέργεια, έτσι ώστε αυτή να χρησιμοποιείται το διάστημα που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα εν λόγω συστήματα είναι μια πολύ καλή λύση για την ηλεκτροδότηση κατοικιών που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία και τα οποία δεν βρίσκονται κοντά σε δίκτυο παροχής ρεύματος. Επίσης, χρησιμοποιούνται σε ακίνητα που δεν έχουν άδεια και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν από τη ΔΕΗ.
Βεβαίως. Μάλιστα το θεσμικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή επιτρέπει τη χρήση πολλών συστημάτων ανά κτίριο (για να μπορούν να εξυπηρετηθούν πολλοί καταναλωτές στο ίδιο κτίριο). Σε περίπτωση που χρειαστούμε ακόμα περισσότερη ενέργεια, τότε αγοράζουμε κανονικά όπως και σήμερα.
Βεβαίως. Το βασικό πλεονέκτημα της αυτοπαραγωγής ρεύματος είναι ότι αποτελεί κίνητρο για την αντικατάσταση ρυπογόνων συστημάτων θέρμανσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα με αποδοτικές αντλίες θερμότητας. Συνεπώς κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ικανό να καλύπτει το έξτρα ρεύμα που θα καταναλώνουν οι αντλίες και να ελαχιστοποιήσει τις συνολικές δαπάνες για ενέργεια (θα πληρώνει μόνο τα υποχρεωτικά τέλη του λογαριασμού του).
Ναι, αρκεί να έχει την έγγραφη σύµφωνη γνώµη των υπολοίπων συγκυρίων.
Δεν υπάρχει πρόβλημα, διότι το µέσο βάρος των φωτοβολταϊκών µαζί µε τη βάση στήριξης είναι περί τα 20-25 κιλά ανά τετραγωνικό µέτρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα προηγηθεί έλεγχος για τη στατική επάρκεια της στέγης.
Ασφαλώς. Στην περίπτωση αυτή έχουµε πολλαπλά οφέλη. Η µεν πράσινη στέγη δροσίζει το φωτοβολταϊκό και αυξάνει την απόδοσή του, το δε φωτοβολταϊκό εµποδίζει τη γρήγορη εξάτµιση και απαιτείται λιγότερο νερό για την πράσινη στέγη. Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Δημοφιλέστερα σήμερα
![]() 1
Οι «The Skelters», μια από τις κορυφαίες ροκ μπάντες της Ελλάδας, επιστρέφουν...»
Εκδηλώσεις: 14:37:57
2
Έτοιμη να αγωνιστεί στην τελική φάση του πρωταθλήματος νέων ανδρών, για πρώτη...»
Sports: 14:43:18
3
Στα γραφεία της Α/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αντικείμενο ...»
Τοπικά: 17:11:03
4
Τηλεφωνική γραμμή για την υποστήριξη των ενδιαφερόμενων αναφορικά με το πρόγραμμα ...»
Ελλάδα: 20:38:28
5
Ενας νεαρός σέρφερ κινδύνεψε σήμερα το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή ...»
Τοπικά: 22:14:34
|