ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο αυθαιρέτων

ποιοι-μπορούν-να-υπαχθούν-στον-νέο-νόμ-273912

Νέα δεδομένα φέρνει ο νέος για το δομημένο περιβάλλον, που θα ψηφιστεί την επόμενη βδομάδα από τη Βουλή. Μέσα στις διατάξεις του νόμου συμπεριλαμβάνονται και νέες διαδικασίες για την καταγραφή, τις δηλώσεις και τα πρόστιμα των αυθαιρέτων κατασκευών, δίνοντας μάλιστα και πολλά κίνητρα στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν χωρίς καθυστέρηση μόνοι τους τα αυθαίρετά τους.

  • Τι κίνητρα δίνει ο νέος νόμος;

ü 100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων.

ü Παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα.

ü Μειώσεις στα παράβολα κατά 50%.

ü Μειώσεις των προστίμων.

ü Μείωση σε όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία, όπως προκύπτει από το Ε9.

ü Μειώσεις από 15% έως και 30% σε πολλές ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, δικαιούχοι εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, παλιννοστούντες.

ü Δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.

ü Μείωση κατά 40% του προστίμου για κτίσματα που κτίστηκαν από το 1983 έως το 1993.

ü Έκπτωση 30% σε όσους έχουν αυθαίρετο σε οικισμό που έχει χαρακτηριστεί «στάσιμος».

ü Εκπτώσεις έως 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας.

ü Μείωση 30% έως 50% για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.

  • Τι κερδίζουν όσοι δηλώσουν τα αυθαίρετά τους;

Δεν οφείλουν αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ κτλ.), φόρο και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη όπως τέλος ακίνητης περιουσίας, καθαριότητας, φωτισμού κτλ. Επίσης το κτίσμα εξαιρείται από την κατεδάφιση και ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κάνει και οποιαδήποτε δικαιοπραξία όπως πώληση, μεταβίβαση, ενοικίαση κ.λπ. αλλά και άλλες εργασίες όπως: ενεργειακής αναβάθμισης με το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον, συντήρησης ή επισκευής του ακινήτου κ.ά.

  • Αλλος έκτισε το σπίτι, γιατί να πληρώσω εγώ για τις αυθαιρεσίες που βρήκα;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπεύθυνος για την αυθαίρετη κατασκευή είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

  • Έχω δεχθεί καταγγελία για αυθαίρετη προσθήκη. Μπορώ να κάνω νομιμοποίηση τώρα;

Όταν το κτίσμα έχει άδεια που είναι σε ισχύ, τότε μπορεί ο μηχανικός σας να υποβάλλει πλήρη φάκελο για αναθεώρηση και να σταματήσει η πολεοδομία το πρόστιμο. Προσοχή! Η διαδικασία αυτή γίνεται με την προϋπόθεση ότι τηρείται το περίγραμμα της οικοδομής, ο συντελεστής δόμησης και όγκου του κτιρίου. Στην περίπτωση αυτή η αναθεώρηση πρέπει να εκδοθεί μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών οπότε δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα.
Στην περίπτωση όμως, που η άδεια δεν είναι σε ισχύ τότε θα πρέπει ή να κατεδαφίσετε το αυθαίρετο κτίσμα ή να υπαχθείτε στο νόμο των αυθαιρέτων πληρώνοντας το ειδικό πρόστιμο τακτοποίησης. Στην περίπτωση που έχετε πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης ή και διατήρησης στη Πολεοδομία, δεν χάνονται τα χρήματα αλλά συμψηφίζονται με το πρόστιμο της τακτοποίησης

  • Ο νέος νόμος αφορά μόνο κατοικίες;

Όχι, αφορά κάθε είδους αυθαίρετη χρήση ή αυθαίρετη κτίσμα π.χ. κατοικία, κατάστημα, γραφεία, βιομηχανία, τουριστική εγκατάσταση, αλλά και κάθε άλλη κατασκευή π.χ. βόθρους, πισίνες, καμινάδες κλπ., αρκεί να κτίστηκαν πριν τις 28 Ιουλίου του 2011. Προσοχή ! δεν τακτοποιούνται οι κατασκευές που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους, σε δημόσιο κτήμα, σε δασικές περιοχές και αιγιαλούς

  • Τι γίνεται με τα αυθαίρετα που δηλώθηκαν στον νόμο 1337/83 (Νόμο Τρίτση); Τα ξαναδηλώνουμε;

Στον νόμο του 1983 η δήλωση του αυθαιρέτου γίνονταν σε τρεις φάσεις. Όσοι έκανα την α΄ δήλωση μόνο, θα πρέπει να το δηλώσουν τώρα στο νέο νόμο. Όσοι είχαν υποβάλλει την β’ δήλωση, άσχετα με το αν έχει εκδοθεί απόφαση οριστικής εξαίρεσης ή όχι, όπως προέβλεπε ο νόμος 1337/83 τότε δεν υπάρχει λόγος να υπαχθεί το ακίνητο στο νέο νόμο.

Προσοχή! σε κάθε περίπτωση εάν η δήλωσή σας είχε απορριφθεί πρέπει να το δηλώσετε τώρα. Επίσης, πρέπει να δηλωθεί και στην περίπτωση που είχατε υποβάλλει εκπρόθεσμη δήλωση με τον Ν1337/83 και δεν είχατε εκδώσει έγκαιρα την άδεια νομιμοποίησης.

  • Εχω υπαχθεί στον προηγούμενο νόμο αυθαιρέτων και δεν έχω καταφέρει να αποπληρώσω το πρόστιμο. Τι μπορώ να κάνω;

Όσοι ιδιοκτήτες «μεταφέρουν» το ακίνητό τους από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο ισχύος της, θα τύχουν έκπτωσης 20%.

  • Μήπως ο νέος νόμος επιτρέπει τώρα την νομιμοποίηση αυθαιρέτου που ολοκληρώθηκε μετά την 28.7.2011;

Όχι, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου νόμου, αφορούν αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες, που έχουν χτίσει αυθαίρετο έως τις 28 Ιουλίου του 2011.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχτισαν μετά από αυτή την ημερομηνία, είναι σε καθεστώς παρανομίας και δεν μπορούν να ενταχθούν στο νέο ευνοϊκό καθεστώς τακτοποίησης.

Η συγκεκριμένη κόκκινη γραμμή ισχύει και στο νέο νόμο και έχει ως στόχο να βάλει οριστικό τέλος σε μια νέα γενιά αυθαιρέτων, κάτι που είχαν προσπαθήσει να κάνουν και οι προηγούμενοι νόμοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου